motor revving itself in gear - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-28-2010, 04:48 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thumbs down motor revving itself in gear

Hello everyone new to this stuff dont even do face book.Been having alot of issues but most concened about revving.Have owned truck 2yrs this has happened 7 times always in gear (auto trans) always at a stoplight. Will rev to approx 1700 rpms. Most recently i was taking into dealer for warr work on 4x4 4th time backed out of garage put into drive did not even touch pedal it began revving to max out @ 3500rpms blew threw snow on drive started chunking rocks at my bronco I kicked into nuetral the whole thing took about 15 to 20 sec. Thank god my wife and kids wher not driving down the snow covered road .Dealer plugged into had no codes rad bottle down about 1.25 in tech said crankcase was about 5 qts overfull .They said motor needs torn down. They said they could not do it because they are being audited by ford took back to dealer of purchase that had told me the first time i took it back for repair had no diesel mech .Took to them they said man had been fired they called me and ask what kind of programmer i took off because codes had been cleared 36 miles ago. This dealer is 80 miles from my house it has never had a prog.truck has47000 miles know and is my wifes daily driver
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-03-2010, 01:44 PM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Oct 2009
Posts: 1,677
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Are you sure you don't have a Toyota pickup? Kidding, kidding....

I don't wanna be a wiener, but just out of curiosity, when all this was occurring, you had both feet off the pedals?

My truck has bumped the idle a couple times on me, but I attributed it to myself having 13EEE feet pushing both pedals down at the same time.

I fail to see the reason for engine teardown just because the engine oil is high. I've seen trucks with over 25qts in the pan, and teardown hasn't been necessary.

What is the oil high from? Fuel? Coolant?

Is there oil contamination in the charge air cooler?

Send me a PM (since you said you're new, Private Message, top right corner of your screen on here.) on here if you want, leave me a phone number and I can give you a buzz and we can run through this a little if you want to.

Hope this helps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-03-2010, 05:38 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2009
Location: Southwest CO
Posts: 326
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My truck idles up almost everytime I go to back up to a trailer (usually happens after I back up and go forward a few times). I too have size 13 boots, but have completely taken my foot off of the skinny pedal and looked down to make sure I was not putting my foot off of both pedals. It is almost like the throttle stuck, but never past around 1200 rpms. I put it in park and it stops.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-05-2010, 11:24 AM
Member
 

Join Date: Feb 2010
Location: Texas
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Interesting I just posted a similar issue on the Perf parts section as I have an SCT livewire thats been installed 1 week. Backing up today mine went into high idle at 1200 rpms. tapped pedal a few times and it stopped. I have an 08' Job3 F350 CC 4x4. It also smelled like burning rubber for a few minutes... Did any of you guys have that smell? Love this forum as it helps me realize I am not alone.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-06-2010, 06:28 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
motor revving

Quote:
Originally Posted by jtcf350 View Post
Interesting I just posted a similar issue on the Perf parts section as I have an SCT livewire thats been installed 1 week. Backing up today mine went into high idle at 1200 rpms. tapped pedal a few times and it stopped. I have an 08' Job3 F350 CC 4x4. It also smelled like burning rubber for a few minutes... Did any of you guys have that smell? Love this forum as it helps me realize I am not alone.
Truck has been @ dealer for over a week at first they did not believe me now after tests they are not giving truck back until resolved.Apparently all reduntant storage for codes I believe he said like 7 different areas all cleared 36 miles before taking truck in,He said not even ford engineers have that capability to clear all storage banks.Dealer service manager said they think computer control for regeneration cuold be corrupt but only a theory.I will keep every one posted of the outcome.I to feel this a good sight,no never noticed a burning smell.And thanks for responding I was feeling at first like the new guy at school who showed up in his underwear.I have no idea of job# how do I find this out.Ps sent big angry hillbilly a pm dont know if i suceeded let me know.Thanks again Daryl 08 f250 ccsrw short bed
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 06:44 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors