TBC " wiring fault on trailer " error - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4 Electronics Discussion TV's, Radios, everything electric and NON-Performance.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 03-13-2014, 01:12 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
TBC " wiring fault on trailer " error

Hello I have this fault on my dash. I checked all fuses and there good. I have power on all of the 7 and 4 connectors on the plugs when activated so no problem there. Having searched on here it sounds like most people say it's water or corrosion on the plug so I pulled that and there is no corrosion and it was stuffed with die-electric grease. I'm wondering what others have done to fix this? Some have replaced plug but I hate to waste $30 if that's not going to fix the problem. what else can I check/try to fix this. Or if you've had this what did you do to fix it that worked?
pointman7881 is offline  
post #2 of 7 Old 03-15-2014, 01:26 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Nobody has had this problem? Even if you had this problem fixed under warranty I'd like to know what took care of it.
pointman7881 is offline  
post #3 of 7 Old 03-15-2014, 01:50 PM
Compression Ignition Addict
 
Alberta Advantage's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Calgary, Alberta Canada
Posts: 1,567
Thanks: 5
Thanked 33 Times in 31 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 17 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had the error come up once and I just unplugged the trailer and then plugged it back in and it went away. I'm guessing it was just a bad connection or something. Seems like factory brake controllers on any trucks are problematic.

09 F350 CCSB SRW Cabela's.

Husky Weather Beaters
Putco Window Visors
Piaa Xtreme White 4k
Dura Flap SS Mud Flaps
Recon Smoked Mirror, Brake, Tails
Line-X
Bak Flip F1
BDS/Fox 2.0 Dual Steering Stabilizer
Fox 2.0 shocks
Good Year Duratracs
Firestone Air Bags
Air Horn
MiniMaxx/5" TBE
No Limit EGR Delete
Vision X Lights
2" Solstice Solo
8" Evo Prime
12" XMitter Low Pro Prime
4" Solstice Prime
20" Evo Prime Double Stack
12" XMitter Prime Ambers
Truck Bed Lights
Alberta Advantage is offline  
post #4 of 7 Old 03-16-2014, 05:13 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks Alberta but mine is doing this with no trailer connected. Which means it's something truck related I think I'm going to just buy a new plug for the rear and see if that takes care of the problem.
pointman7881 is offline  
post #5 of 7 Old 03-20-2014, 05:16 PM
Member
 
jcook933@gmail.com's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 84
Thanks: 1
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Hey pointman I can pm you a pin out test for the fault. Some of it requires the IDS but there are some tests you should be able to do yourself if that would help.

Sent from AutoGuide.com Free App

BEASTPSD
jcook933@gmail.com is offline  
post #6 of 7 Old 03-20-2014, 07:51 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
jcook sounds good I don't have IDS would a snap on modis be able to test for anything? otherwise I'd have to take it to the dealer and that's $95 minimum. Send me what you have and hopefully it will help me get this figured out. thanks
pointman7881 is offline  
post #7 of 7 Old 03-22-2014, 03:35 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Location: Pocomoke, Maryland
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have had the same code. Mine had water inside the 7 pin connecter housing. I took it apart and cleaned it with electrical cleaner. The fault never came back until last week when I was power washing the underside. Opened the housing up again...full of water.Cleaned it again, code gone. I could still tow with no issues with the trailer.

SOLD! 00 F-250 CCSB 4x4
4" TB Exhaust, K&N Fipk, Evolution 2, Boost Annihilator,
SS HPX line, Foil Delete, Wicked Wheel, 2" Leveling Kit,
300K miles and still going strong!

2008 F-350 CC Lariat 4x4
wooby99 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome