Front hubs/4x4 Dont work while in "auto" ?? - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 02-02-2011, 01:13 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 77
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Front hubs/4x4 Dont work while in "auto" ??

Hi there,
Big snow up here in KS over the last few days...big.

Switched the "dial on the dash" to 4HI and the light came on BUT no front drive.

Pulled the hub covers off the moto metal wheels and the selector switch was in "auto"...so, I switched it to "lock" and it worked.


When I swith the "dial on the dash" back to 2wd, it does indead deselect the front wheels and works fine when I switch it back to 4hi.

However, why is my "auto" not working on the hub?
Is it okay to leave it in "lock"?

Steve n' Tammy
05' F250 Crew Cab Harley Davidson
8 inch Fabtech kit-38 inch Mickey Thompson ATZ's-20 inch Moto Metals-EGR Delete-ARP'd-O Ring Heads-Full exhaust-Chipped-Baja spare-Recon Big Rig ICE and Back up
[IMG][/IMG]
stevenc1 is offline  
post #2 of 5 Old 02-03-2011, 05:49 PM
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
You dont want to leave it in lock all the time if you dont have to. Check your climate control in your truck. Is it stuck on defrost and not able to switch to anything else. IF so your vaccuum pump is gone. It affects your auto hubs.
sau4u is offline  
post #3 of 5 Old 02-05-2011, 07:16 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 632
Thanks: 1
Thanked 6 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I had the same issue, ford replaced the 4x4 vacuum Solenoid.
rdwngs444 is offline  
post #4 of 5 Old 02-05-2011, 07:33 AM
Don't you worry about it


 
strokinpower's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: North Carolina
Posts: 8,203
Thanks: 54
Thanked 231 Times in 214 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Quoted: 228 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Mine 08 does the same thing but only sometimes. I took it to the dealership thinking it was vacuum related but they said the checked everything twice and it was all ok.
strokinpower is offline  
post #5 of 5 Old 02-07-2011, 09:55 AM
Powerstroke.org Fanatic
 
golfmedik's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 95
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Check the rubber lines going to the hubs. You may have a crack in one of hoses which is not letting the pump pull the vacuum. Hopefully it is something that simple.

'01 Ex Limited 4x4 7.3L BLACK, Diablo Chipped, ProComp shocks, Rancho Stabilizer, Hellwig swaybar, V code fronts, B code rears
2013 F350 DRW CC 4x4 6.7L Lariat,TriCoat Metallic, X-Liner, B&W Turnover w/ Companion, Edge CTS, Viair 1007 Onboard Air System with Firestone Ride-Rites
2012 Sandpiper 365 SAQ weighing in at 15k.
golfmedik is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome