Cold/no start - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 12-20-2008, 01:03 PM Thread Starter
Member
 
diesel_hog's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 70
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Cold/no start

Truck won't start again... I plugged it in all night but I don't think that the block heater is working. Normally I plug it in and it starts right up even if the temperatures are as low as they are now (-40's). Had this problem the past couple days tho because I think i must of torn my block heater cable. I go to start it and it barely turns over and won't start. Does not plugging it in drain the batteries??? Because when I go to start it my radar detector is telling me "low voltage warning" and my battery light is coming on. It won't even turn over now just a slight "click". Do I just need to get boosted? Will putting a trickle charger on work?

2005 F350 HARLEY DAVIDSON, twin 4 inch pipes, Afe intake, bullydog powerpup with outlook, 2 JL 10 inch subs, pioneer touchscrene
diesel_hog is offline  
post #2 of 6 Old 12-20-2008, 04:57 PM
Powerstroke Techie

 
m-chan68's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Brampton, Ontario, Canada
Posts: 2,584
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Whereabouts are you located geographically? What's the mileage on your vehicle? Have your batteries been replaced before? What type of engine oil are you using?

http://www.yorkdaleford.com/service.html

Ford Diesel/Senior/Master Tech who placed 2nd overall in Ontario on the Fix-It-Right-First-Visit score for 2010

....who works at a dealership that now employs SOME half decent looking female employees since they overhauled most of the administrative staff

....but STILL loves hot women with big boobies

....and STILL hates working on E-Series with 6.0L
m-chan68 is offline  
post #3 of 6 Old 12-20-2008, 05:18 PM
Mob boss

 
Jarrod B's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Austin Texas
Posts: 26,951
Thanks: 25
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 148 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
how did you tear the cable?

2006 Ford F250 CCSB FX4 6.0

Sold
1997 F350 CCLB 2WD 7.3
1999 F350 CCLB 4WD 7.3
2003 F350 CCLB FX4 6.0





LSP Chapter Director

LSP Group Threads
http://www.powerstroke.org/forum/lon...-powerstrokes/
Jarrod B is offline  
post #4 of 6 Old 12-20-2008, 05:25 PM
Compression Ignition Addict
 
troid123's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Oklahoma City
Posts: 1,671
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to troid123
Sounds like you need to get your batteries tested/replaced.

2006 F250 CC Short Bed King Ranch 4x4 (109,000 miles)
4" Turbo Back w/ 6" Tip
SCT x3 w/ Custom Tunes From DJ's/Innovative
03 turbo
Eclipse Navigation/DVD/CD/MP3 w/ Rear Camera
Rear DVD/MP3/CD Entertainment System
Escort Passport SR7 Built In Radar Detection System
K & N Cold Air Intake w/ S&B Replacement Filter
Roll-N-Lock Retractable Bed Cover
Nitto Trail Grappler LT295/70R18
***SOLD 10/31/11***

New Truck:
2011 Ford F-150 Limited 6.2L Super Crew
troid123 is offline  
post #5 of 6 Old 12-20-2008, 09:01 PM Thread Starter
Member
 
diesel_hog's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 70
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by bockhold View Post
how did you tear the cable?
backing out and forgetting to unpug it i'm assuming

but it worked for a while after that just fine. Would start right up in the morning. Now batteries are drained in the morning and block is cold

2005 F350 HARLEY DAVIDSON, twin 4 inch pipes, Afe intake, bullydog powerpup with outlook, 2 JL 10 inch subs, pioneer touchscrene
diesel_hog is offline  
post #6 of 6 Old 12-21-2008, 01:56 PM
Compression Ignition Addict
 
STANG302's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Osceola, WI
Posts: 231
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
The previous owner did the same thing with my truck. Just about tore the plug off the cord. Tried pluging it in once and she started spiting sparks all over. Getting a replacement soon.

As far as truck not starting when cold. Truck sat outside last night. It was -15 with windchills aproching -40. Let the glow plugs cycle for a total of about 2-3 minutes. And she fired right up. Poored out some black smoke for a bit. But she started.

Best part my old man gives me crap for how hard a PS starts and sounds when cold. And brags that he never has to plug his truck in. Well the 03' chev D-max wasn't having it this morning even sitting in the pole shed all night. Wouldn't fire up till after being pluged in for an hour! Won't be slinging any crap my way from now on!
STANG302 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome