Weird fan engine fan action - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-01-2014, 05:24 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Weird fan engine fan action

Ok so sometime when im driving down the road and i turn my heat on...the big engine fan cuts on within a couple seconds. I go to turn the heat off the big fan goes off. What does this mean?

Well the truck is sitting warming up i have the heat on so it will be warm in the truck when i get ready to drive. While driving the big fan wont come on and everything seems fine.

Just wonder if thats a promblem? Its not summer yet so i dont know if it will do it with the a/c on.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-01-2014, 05:44 AM
Premium Member
 

Join Date: Feb 2011
Location: Edmonton, Alberta Canada
Posts: 3,941
Thanks: 0
Thanked 31 Times in 30 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Weird fan engine fan action

That's odd. Where is your heat selected to go? If it is defrost the A/C will kick in every few seconds to dehumidify the cold air being brought into the heater to help prevent fogging on the inside surface of the windshield. So perhaps its a A/C relay issue commanding the rad fan to engage??? See if it does the same thing when you direct the heat to the floor.


Sent from AutoGuide.com App

Last edited by Term3; 03-01-2014 at 05:50 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-01-2014, 05:55 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2014
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So far i just use heat for defrost and the heat setting for blowing towards me and the floor.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-01-2014, 06:02 AM
Premium Member
 

Join Date: Feb 2011
Location: Edmonton, Alberta Canada
Posts: 3,941
Thanks: 0
Thanked 31 Times in 30 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Only thing I can think of is to check the condition of the wiring coming from the center of the fan clutch. Maybe the wiring got nicked by the fan blades. Maybe someone else can chime in on this problem.


Sent from AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:13 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors