Sudden drop in milage - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-27-2008, 10:51 AM
I don't know nuttin....

 

Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,149
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sudden drop in milage

All i did differently lately is changed my oil and thats about when i noticed the drop. Was getting 20-21 highway at 65 mph now 16-17 @65 mph.
What else might cause this? Could it be ther oil? I know before i changed it, it had motorcraft oil in it and this time i used Rotella. Maybe i need to get some more Motorcraft?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-27-2008, 10:58 AM
Cynic
 

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,194
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Wouldn't be the oil. Checked all of your filters?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 08-27-2008, 11:17 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2007
Posts: 1,154
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to Justinlw
My current problem started there. Had a bad injector the first time and fixed it then all was fine. Later had an even bigger mileage drop, and the found that the VGT was stuck. Removed the turbo and cleaned it and the mileage came back to even higher numbers than I had before. Mileage dropped again, 2 more injectors gone. Looked a little deeper into the issue and found only 42 psi at idle from the factory pump. I'm in the process of replacing the pump and injectors with a raptor and some 150cc's, and hopefully I'll have enough cash to do a non-VGT turbo at the same time.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 08-27-2008, 11:43 AM
I don't know nuttin....

 

Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,149
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Dirk View Post
Wouldn't be the oil. Checked all of your filters?
Fuel pressure at the heads is a solid 55-60 psi so i assume the filters aare okay since i am reading pressure post filter.
Quote:
Originally Posted by Justinlw View Post
My current problem started there. Had a bad injector the first time and fixed it then all was fine. Later had an even bigger mileage drop, and the found that the VGT was stuck. Removed the turbo and cleaned it and the mileage came back to even higher numbers than I had before. Mileage dropped again, 2 more injectors gone. Looked a little deeper into the issue and found only 42 psi at idle from the factory pump. I'm in the process of replacing the pump and injectors with a raptor and some 150cc's, and hopefully I'll have enough cash to do a non-VGT turbo at the same time.
I was worried an injector went down actually...how can i tell which one if any? Its not running poory though and no codes.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 08-27-2008, 11:47 AM
Premium Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: DFW
Posts: 2,623
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My mileage really dropped before my FICM went out. From 20-21 to 14-15
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 08-27-2008, 11:51 AM
Cynic
 

Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,194
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by TXbroker View Post
My mileage really dropped before my FICM went out. From 20-21 to 14-15
You also couldn't hardly start the truck.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 08-27-2008, 11:52 AM
Let's Run'em


 
Join Date: May 2007
Location: El Paso, TX
Posts: 17,654
Thanks: 3
Thanked 13 Times in 12 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Send a message via AIM to TwinTurboStroker
You didn't change anything in your bio blend did you?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 08-27-2008, 11:59 AM
Premium Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: DFW
Posts: 2,623
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Dirk View Post
You also couldn't hardly start the truck.
At the end it was a hard start, however that only happened right before she went. Now my mileage is back where it should have been.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 08-27-2008, 11:59 AM
I don't know nuttin....

 

Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,149
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i don't run a blended fuel, i use straight vegi oil. but no, and diesel fuel gets me the same milage.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 08-27-2008, 11:59 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2007
Posts: 1,154
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to Justinlw
We run WVO, not bio. I didn't see much of a change in performance when I lost one injector, it didn't go completely. Now when I got it back I noticed it was alot smoother than before.

The dealer called it a "lazy" injector because the spool valve was sticking causing it to shoot more fuel than needed.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:44 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors