Truck won't start and dealership has had truck for 3 weeks and can't figure it out. - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 06-02-2008, 07:42 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2008
Location: Sheffield IA
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Truck won't start and dealership has had truck for 3 weeks and can't figure it out.

They have looked at several different things and are telling me now that the truck doesn't know what gear it is in and that is why it won't start. Seems weird to me!!!!!!! The dealership has now called Ford tech support to get help. They have changed a valve body in the transmission and a relay for the transmission. This hasn't cost me anything since it is still under warranty other than the $100 deductible and three weeks of down time. Does anyone have any ideas?
FarmerPhil is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 06-02-2008, 08:00 PM
duct tape & zip ties

 
bigcountrysg's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,761
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
Neutral Safety Switch. TR range sensor is another thing to look at. But I think the Neutral safety switch and tr range sensor are together.


Your Actions Today, Decide Your Future Tomorrow

2005 6.0 Crew Cab Long Box Lariat, current truck

2004 6.0 destroyed by contaminated fuel

2002 7.3L burnt
bigcountrysg is offline  
post #3 of 3 Old 06-02-2008, 08:53 PM
Emergency Services
 
RedMule's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Brazoria,TX
Posts: 447
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I am sure the techs at the dealership have tried everything they can and in no way would want to try and second guess what has been done or what they are doing as no one knows what they have tried. With that said, I had a similar problem on my tranny(4r100). Yours is a 5r110 so it is different. Checked all the wiring and connections,Took the valve body out, checked it, changed the range sensor still wouldn't work. Couple of days of searching later, I found out that the PCM from my truck had been taken out to try in another truck. Removed my PCM and found one of the pins on the PCM where the wiring harness plugs into the pcm was bent over. Fixed it and my problem was gone. Repeating again, I will not try and second guess them and I am in no way suggesting that this is your problem. I wrote all of this to tell you that I do feel your pain however in not having your truck. It sucks being without your truck. They are evidently scratching their heads on this one. They'll get it fixed.

BTW, Welcome to the ORG. Here's a bump back to the top for someone who might have some help for you.

01 LWB CC SRW 4x4 7.3 auto
Stage II's,HPX, In tank and pre-pump mods,regulated return
AFE stage II,Garrett BB Turbo,4" turbo back, ITP overboost annihilator, 10 pos. DP Tuner,
Motor and tranny rebuilt. forged rods,Mahle pistons, all balanced, new valves,Comp 910's,C/M P-rods,ARP Studs , homemade AIH delete kit, twin TRU-Cool tranny coolers,Ride-Rite air bags B-D X-Monitor
Don't worry about the Mule, just load the wagon.
RedMule is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome