could it be batteries? P0620 &p0623 - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 06-16-2013, 08:20 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
could it be batteries? P0620 &p0623

Ok. The day I bought the truck the alternator went bad, replaced it with new (9 mos ago). It has optima red tops in it, and ive been concerned because the top is bulging at each cell. The whole time when id pull codes Id get both P0620 and P0623. If I clear them they might not come back on for a few days. When I start it the voltmeter reads 11.5 ish for a few mins. Then it jumps to 13v and climbs to 14v. After its ran a few mins it never drops from 14. Had the batts and alternator tested at Autozone today (it was 100deg). Passenger bat tested good and at 21% charge and driver batt was good with 74% charge. There is no reasonfor them to not have a decent charge (havent driven for less then 10mins at a time for a few days) also when cranking warm the voltage goes down to 10.5v. Anyone know if this looks like bad batteries? Also I plan on going with regular batteries, can I pmix a redtop in with a new regular battery? Im expecting to buy a new pair tomorow night.


Thanks
ajfrac is offline  
post #2 of 7 Old 06-16-2013, 08:26 PM
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
ZMANN's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 15,507
Thanks: 629
Thanked 761 Times in 728 Posts
Mentioned: 69 Post(s)
Quoted: 743 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
do not mix

replace both as a matched set or 1 will drain into the other

you should have a definitive answer on the batteries if you pull them and have them load tested

I need to go look at your codes but that is my 2 cents so far

.
.
.
Please donate to DTR Ron's Memorial
https://www.gofundme.com/2464axqr
We Miss you Ronnie
RIP
ZMANN is offline  
post #3 of 7 Old 06-16-2013, 08:28 PM
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
ZMANN's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 15,507
Thanks: 629
Thanked 761 Times in 728 Posts
Mentioned: 69 Post(s)
Quoted: 743 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
u have dual alts or single ??

.
.
.
Please donate to DTR Ron's Memorial
https://www.gofundme.com/2464axqr
We Miss you Ronnie
RIP
ZMANN is offline  
post #4 of 7 Old 06-16-2013, 08:30 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Batts were load tested seperately, they showed a PASS on the load test but the passenger side doesnt seem to want to get the charge up. Ill replace both then I guess, I just dont want to spend the money on them if they arent actually bad.
ajfrac is offline  
post #5 of 7 Old 06-16-2013, 08:34 PM
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
ZMANN's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 15,507
Thanks: 629
Thanked 761 Times in 728 Posts
Mentioned: 69 Post(s)
Quoted: 743 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
not saying the batteries are definitely your problem but that test sound tainted

they either take a full charge or don't IMHO

and they either pass or fail a load test but only after they verify they are fully charged

IMHO

I don't like Optima anymore and bulging is scary
get the highest CCA batt you can

the two codes are for charge lamp and alt but it seems to be a code for a dual alt truck ?? does your charge light illuminate with key on cluster lights all on cycle ?

.
.
.
Please donate to DTR Ron's Memorial
https://www.gofundme.com/2464axqr
We Miss you Ronnie
RIP
ZMANN is offline  
post #6 of 7 Old 06-16-2013, 08:41 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Light turns on when Im warming the plugs. My guess is that the voltage is low when the alt first kicks on because the batteries are sucking everything out of it. I sure hope its just the batteries. Ill plan on getting them tomorrow but if anyone has insight on it to check something or rule out something else that would be great. Thanks zmann
ajfrac is offline  
post #7 of 7 Old 06-16-2013, 08:52 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 161
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Single alt btw. Missed that
ajfrac is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome