Another P2290 Thread - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-11-2013, 09:54 PM
Bump To Pass!!


 

Join Date: Jan 2010
Location: Monroe, WA
Posts: 3,433
Thanks: 39
Thanked 156 Times in 144 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Another P2290 Thread

I am starting this thread because I am stumped. I am working on a buddys 03 that had a massive loss of power. Did all the standard tests and monitored icp and ipr. Truck has 175k on it. Performend air test to HPO system. Found leaking pump. Replaced pump, and IPR. Road tested and found truck reacts alot better then before, but past 1/2 throttle it falls on its face. Desired and actual stay equal until 1/2 throttle after that the actual falls off.

WOT:
IPR85%
ICP desired 4600
Icp actual 1985

The ICP sensor and pigtail were replaced by ford 1 month ago. Cant find any leaks in the system. Truck starts great and runs smooth. Need help with this one if anybody has any ideas.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-11-2013, 10:13 PM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 12,318
Thanks: 5
Thanked 84 Times in 79 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Try tuning it back to stock and see what happens.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-12-2013, 06:27 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Trash in the ipr, screen torn?

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-12-2013, 08:09 AM
Bump To Pass!!


 

Join Date: Jan 2010
Location: Monroe, WA
Posts: 3,433
Thanks: 39
Thanked 156 Times in 144 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by southend View Post
Trash in the ipr, screen torn?
IPR is brand new and there was no trash in the screen that came out.

There is no tuner or chip on the truck. It is stock.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-12-2013, 08:12 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by toren302 View Post
IPR is brand new and there was no trash in the screen that came out.

There is no tuner or chip on the truck. It is stock.
Ok, that doesn't mean that trash didn't get in there after the hpop change. Just saying. Did you check fuel pressure/filters?

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-12-2013, 08:49 AM
Bump To Pass!!


 

Join Date: Jan 2010
Location: Monroe, WA
Posts: 3,433
Thanks: 39
Thanked 156 Times in 144 Posts
Feedback Score: 1 reviews
All filters were changed at time of job. The IPR was removed after the job was done to inspect. Still no trash. New one installed no change in top end power. Fuel pressure was checked before the job and found to jump from 45-60. The dealer did a blue spring upgrade when they changed the oil cooler and egr. The regulator made noise so we put a new blue kit in and noticed the o-ring was installed wrong fromt the dealer. Now PSI is 60 and steady.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-12-2013, 09:02 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I wonder if the orings on the standpipe, or the stc fittings on the high pressure hoses are bad. You have a hpop leak somewhere, the shop air test does not compare to the 600-4000 psi your system can see. Shop air test is for large leaks only. Fixing one leak, may produce another in a weaker part of the system. How that helps.

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-12-2013, 10:06 AM
Bump To Pass!!


 

Join Date: Jan 2010
Location: Monroe, WA
Posts: 3,433
Thanks: 39
Thanked 156 Times in 144 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Thats where I am going to go next. I have extra stand pipes I am just going to put in. Just trying to figure out the best way to find the leak. The only thing I can think is running her with the valve covers off, and hope I get luck to find it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-12-2013, 10:57 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by toren302 View Post
Thats where I am going to go next. I have extra stand pipes I am just going to put in. Just trying to figure out the best way to find the leak. The only thing I can think is running her with the valve covers off, and hope I get luck to find it.
You might be able to pull the ficm relay, and valve covers and crank it over, not sure if that disrupts the ipr sensor though.

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-12-2013, 05:41 PM
Premium Member


 

Join Date: Aug 2012
Location: Fort Knox, KY
Posts: 245
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
HPOP discharge tubes were known to rub HPOP cover causing leaks in the tube. Had this same issue myself, caused the same issues your experiencing. New discharge tube upgraded HPOP Cover and all is well.

Here's a pic of mine with the hole worn in the tube. https://www.dropbox.com/sh/ke62qgdxe...ics/Tube_2.jpg

Last edited by PHYRMN; 01-12-2013 at 05:47 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:09 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors