loud squeak after start up... - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-24-2012, 09:31 PM
Member
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 42
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
loud squeak after start up...

once the truck is running then the oil pressure gauge jumps like normal then i get a loud squeak from under the hood as soon as the turbo begins the spool... is this a sign of VGT wear? sounds like when the solenoid functions the disc in the turbo is dragging or the fins on the VGT thing are dragging..??? any ideas??
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-24-2012, 09:58 PM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 12,498
Thanks: 5
Thanked 99 Times in 94 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Can you get and post a video of it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-25-2012, 11:08 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2008
Location: port arthur texas
Posts: 3,501
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 19 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have seen weak tensioners do that when letting off the throttle quicly. The belt will skipp for a few seconds instaed of rolling over one of the pulleys.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-25-2012, 06:00 PM
Member
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 42
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
2006 f250 mystery squeak. - YouTube
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-25-2012, 06:03 PM
Member
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 42
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
posted.... i dont know how to put the actual vid on here but theres the link above.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-26-2012, 04:25 AM
...swamp trash...
 

Join Date: Apr 2012
Location: Lake Worth
Posts: 2,144
Thanks: 71
Thanked 105 Times in 81 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Was it the noise when the vid pans over the banks intake? All I heard was a single squeek. I too have something but it is consistant. At idle it's present and you can notice it driving around at low speed if you listen hard enough. I think my water pump is on the way out, just haven't had time to pull the belt (which is pretty new and I checked all the pullies before installing) and check it again. So maybe pull the belt and give everything a glance?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 06-12-2013, 09:01 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My 2007 is doing this as well , sometimes it makes the squeak more then once, but only on a cold start, let me know if you find out any more info on it or find a solution.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 06-13-2013, 03:54 AM
...swamp trash...
 

Join Date: Apr 2012
Location: Lake Worth
Posts: 2,144
Thanks: 71
Thanked 105 Times in 81 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Have some spare pulleys laying around and just bought some new bearings to press in. Found a couple of pulleys with questionable bearings when I was in there last. If I get a chance I am to throw them in this weekend.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 06-13-2013, 04:44 AM
Premium Member
 

Join Date: May 2013
Posts: 806
Thanks: 6
Thanked 25 Times in 23 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I had this problem also and I traced it to the pulley on the passenger side. It is the one that is the closest to the transmission external filter. Have someone else start it and look and listen to that pulley.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 06-13-2013, 05:24 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2013
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Nice, good to know, I do know my water pump is a little lose so maybe it's that, thanks for info !
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:35 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors