PLEASE HELP!!!surging after egr cooler replacement??? - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-19-2012, 04:14 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
PLEASE HELP!!!surging after egr cooler replacement???

ill keep it short and sweet a truck came in not running it had low mpwr i put a ficm in it ran but smoked so bad right off the bat so i put a egr cooler in and the smoking stopped and i took it out for a test drive and it runs like a raped ape but surges under medium load, under full acc it doesnt seem to surge as much i at all.... there are no codes, and when i hook up my snap on modus and go to the boost test to actuate the vgt soleniod at any % the vgt clearly is working the truck will not surge when i take it out of the test mode it goes right back to surging??? any suggestions???
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-19-2012, 05:32 AM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 11,928
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 45 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by Maxtegroom View Post
ill keep it short and sweet a truck came in not running it had low mpwr i put a ficm in it ran but smoked so bad right off the bat so i put a egr cooler in and the smoking stopped and i took it out for a test drive and it runs like a raped ape but surges under medium load, under full acc it doesnt seem to surge as much i at all.... there are no codes, and when i hook up my snap on modus and go to the boost test to actuate the vgt soleniod at any % the vgt clearly is working the truck will not surge when i take it out of the test mode it goes right back to surging??? any suggestions???
Did you remove and replace or at least clean the EGR valve?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-19-2012, 10:33 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yes the egr was pretty new and i took off the throttle body and cleaned the passages do you think it could be intake leak right there it makes really no sense to me why during the boost test it doesnt surge. during the test does it close the egr all the way...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-19-2012, 10:45 AM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 11,928
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 45 Posts
Feedback Score: 2 reviews
What year truck are you working on?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-19-2012, 05:20 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the truck is a late 04 build.. ok tonight i took the truck out with the ebp sensor unplugged and the surging went away but it cavatated like crazy probably the vanes are being commanded way down. i have a solus scanner and all the pids look ok.. i dont know why when i am in the boost test mode on the scanner where i can manually command the vgt the surge goes away and it runs like a raped ape!!! what sensor is this computer not reading when in boost test mode?? anybody know... literally the customer told me it was not surging when it came for the no start and smoking... this truck is killin me im a great diesel tech but i just cant figure this out...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-19-2012, 05:38 PM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 11,928
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 45 Posts
Feedback Score: 2 reviews
What kind of pressure is the ICP reading when it is surging? Can you monitor ICP and ICP desired at the same time?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-19-2012, 05:50 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yeah it was the same 580 at idle 1300ish under the light acc when it surges it matches desired psi.. ipr is good too.. it only boost 24psi max tho... im tring to think of what else i did i unplugged the egr tps icp changed the filters the egr is newer.. something weird is going on ill say it again during the boost test i have on my modus scanner to manually command the vgt solenoid the surge goes away and is runs great i still only get about 24-26psi but no surge whatsoever... its drivin me crazy... if anyone has just a couple of test i could try or things to check or tell me what the computer is not reading during this "boost test" that would be so appreciated
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-19-2012, 05:58 PM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 11,928
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 45 Posts
Feedback Score: 2 reviews
I understand that it does fine during the test, just trying to help out. I don't know if it applies to that year or not, but you might try a VGT relearn procedure.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-19-2012, 06:09 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i appreciate your help bud for sure and i saw that procedure on my modus everytime i went to it the damn scanner froze up:/ ill have to read up on that.. im only 26 im a factory trained ford technican just lackin a lil experience and my shop is in a remote backwoods location so i dont have great help.. i went to ford to maybe pick a techs brain for a minute he said just bring it in.. i said i would like to figure it out i just need a lil guidence he said then why you here and walked away
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-19-2012, 06:15 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
would you know off the top of your head if a late 04 would have a relearn??
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:55 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors