04 250 hard start( when cold) runs choppy when started - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-13-2012, 08:14 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2011
Location: portsmouth,va
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
04 250 hard start( when cold) runs choppy when started

Ok I am at a loss, first of all I have done to the truck is 4" turbo back mbrp no cat no muffler, and banks 6 gun( which usually stays on 6 unless towing) recently replaced egr and fuel filters. Now for the problem.. When starting in temps that dip below 50 it'll start and sometimes cut off, then when started again puffs white smoke and runs really rough until engine temp rises then perfect. Problem is it usually takes 10-15 min to happen. I did notice oil around the glow plugs on passenger side only, not really sure if that has anything to do with it or not. Any help is appreciated. I thought I blew a gasket until reading through the forum and finding out that the coolant level on degas bottle has been changed to below min, THANKFULLY !
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-13-2012, 09:06 PM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Get a monitor, load test your batteries, perform ficm check procedure

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-14-2012, 07:30 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2012
Posts: 164
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
This is very interesting, I also have an '04 with very similar symptoms, with a 6 gun. Do you have the PowerPDA or Banks IQ on your six-gun tuner to pull OBDII codes?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-14-2012, 07:41 AM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 12,327
Thanks: 5
Thanked 84 Times in 79 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by nado9133 View Post
Ok I am at a loss, first of all I have done to the truck is 4" turbo back mbrp no cat no muffler, and banks 6 gun( which usually stays on 6 unless towing) recently replaced egr and fuel filters. Now for the problem.. When starting in temps that dip below 50 it'll start and sometimes cut off, then when started again puffs white smoke and runs really rough until engine temp rises then perfect. Problem is it usually takes 10-15 min to happen. I did notice oil around the glow plugs on passenger side only, not really sure if that has anything to do with it or not. Any help is appreciated. I thought I blew a gasket until reading through the forum and finding out that the coolant level on degas bottle has been changed to below min, THANKFULLY !
Quote:
Originally Posted by Gus_hauler View Post
This is very interesting, I also have an '04 with very similar symptoms, with a 6 gun. Do you have the PowerPDA or Banks IQ on your six-gun tuner to pull OBDII codes?
Check your FICM voltage while cranking engine.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
6.0, cold starts, rough idle

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:43 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors