Won't start after Oil Cooler Replace, did run for a few flushes - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-11-2012, 05:16 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Apr 2012
Location: Cheyenne, WY
Posts: 122
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Won't start after Oil Cooler Replace, did run for a few flushes

Ok, so my oil cooler replacement went smoothish. After I got her all back together I began the coolant flushes. The cooler replacement was after a rupture that turned my coolant to mud, suprisingly the oil still looked ok. This went ok for the first two, first with simple green/water, second just water. While I was finishing up the second flush I decided to raise the idle a little to about 2K or so. When I let off the pedal the engine calmed and shut down. After that it will not start again. Both flushes ran for about 10 min or so with no thermostat installed. Not sure what happened or what I could have done/caused. I saw a few other threads that said to disconect the ICP Sensor and try again. Did that and no change. Once again I need help from the experts. Any ideas?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-11-2012, 05:41 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Apr 2012
Location: Cheyenne, WY
Posts: 122
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The truck is also an 05 F-250 with about 165K on it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-11-2012, 05:49 PM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Jan 2011
Location: UPPER SALFORD PA
Posts: 1,996
Thanks: 78
Thanked 57 Times in 30 Posts
Feedback Score: 13 reviews
SOUNDS like you got trash in your ipr valve!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-11-2012, 05:57 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Apr 2012
Location: Cheyenne, WY
Posts: 122
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is there a way to clean it or do I have to replace it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-11-2012, 06:03 PM
Powerstroke Techie
 

Join Date: Nov 2010
Location: South Fayette/Pittsburgh PA
Posts: 4,906
Thanks: 14
Thanked 49 Times in 43 Posts
Feedback Score: 3 reviews
it depends how bad the screen is stuck in the valve. dig the old pieces out, change the screen and orings first then see if it runs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-12-2012, 07:16 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Apr 2012
Location: Cheyenne, WY
Posts: 122
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Screen was pretty clogged. Replaced it and the O-rings still no start. Probably going to have to buy a new valve.

Sent from my DROID RAZR HD using AutoGuide.Com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-12-2012, 07:27 PM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Jan 2011
Location: UPPER SALFORD PA
Posts: 1,996
Thanks: 78
Thanked 57 Times in 30 Posts
Feedback Score: 13 reviews
Quote:
Originally Posted by JayAF98 View Post
Screen was pretty clogged. Replaced it and the O-rings still no start. Probably going to have to buy a new valve.

Sent from my DROID RAZR HD using AutoGuide.Com Free App
you need new valve you cannot clean them!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-13-2012, 04:55 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Apr 2012
Location: Cheyenne, WY
Posts: 122
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the help Jugernaut. She lives again after the new valve is installed.

Sent from my DROID RAZR HD using AutoGuide.Com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-13-2012, 08:35 PM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Jan 2011
Location: UPPER SALFORD PA
Posts: 1,996
Thanks: 78
Thanked 57 Times in 30 Posts
Feedback Score: 13 reviews
Quote:
Originally Posted by JayAF98 View Post
Thanks for the help Jugernaut. She lives again after the new valve is installed.

Sent from my DROID RAZR HD using AutoGuide.Com Free App
Anytime I'm glad your going again!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:16 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors