NEED HELP!!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 Old 10-15-2012, 01:22 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
rswhitcomb's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
NEED HELP!!!

I have been having this issue for about 3 or 4 weeks now. It has intermittent no hot starts. I have the updated stc fitting, new dummy plugs, new stand pipe, new FICM, both batteries are good, icp pressure is good while trying to crank. unplugged the icp sensor last time it happened and it still wouldnt crank. Iam lost on what else it could be. Also, i have had the hpop tested twice for leaks and nothing showed up and its not throwing any codes

And its a 06 f250, 78k miles on it

Can anybody help me out? its very frustrating

2006 f250, ccsb, 6.0, sinister egr delete, Arps's, dieselsite coolant filter, blue springs, sct with custom tunes from and eric at IDP and from vivian at quick tricks, 4" mbrp turbo back with cat delete, edge insight cts, Cat elc, Atlas 40 tuned Ficm, 2.5 leveling kit w rear f350 block, bilstein 5100's, 35 toyo mt's
rswhitcomb is offline  
post #2 of 12 Old 10-15-2012, 05:32 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
rswhitcomb's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anybody at all know what it possibly could be??

2006 f250, ccsb, 6.0, sinister egr delete, Arps's, dieselsite coolant filter, blue springs, sct with custom tunes from and eric at IDP and from vivian at quick tricks, 4" mbrp turbo back with cat delete, edge insight cts, Cat elc, Atlas 40 tuned Ficm, 2.5 leveling kit w rear f350 block, bilstein 5100's, 35 toyo mt's
rswhitcomb is offline  
post #3 of 12 Old 10-17-2012, 06:38 AM
Compression Ignition Addict
 
ryan.sampson's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: York, ME
Posts: 438
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by rswhitcomb View Post
I have been having this issue for about 3 or 4 weeks now. It has intermittent no hot starts. I have the updated stc fitting, new dummy plugs, new stand pipe, new FICM, both batteries are good, icp pressure is good while trying to crank. unplugged the icp sensor last time it happened and it still wouldnt crank. Iam lost on what else it could be. Also, i have had the hpop tested twice for leaks and nothing showed up and its not throwing any codes

And its a 06 f250, 78k miles on it

Can anybody help me out? its very frustrating
It is cranking right? You said it still wouldn't crank when u unplugged the icp


Sent from my iPhone using Autoguide

2002 F150 4.6L AUTO RCSB

SOLD:2004 F250 CCSB SRW 6.0 PSD AUTO
EGR Delete Kit / Livewire and EGT
Hercules FICM / ID Extreme / Vivian's Looney / Spartan Hybrid Race
A-Pillar 3 Gauge Pod w/ Fuel Pressure, Boost, Trans Temp
4" Turbo Back Straight Pipe / Blue Spring / 6.4 Banjos
7" Pro Comp Lift and Leveling / Zone Adj. Track Bar
36/15.50 Baja Claws on 20" Rockstars
13.882 @ 95.25 mph running 285 AT's
**Friends Don't Let Friends Drive Stock**
ryan.sampson is offline  
post #4 of 12 Old 10-17-2012, 06:54 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
rswhitcomb's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yes it is still cranking but wont actually start. Its weird, somedays i will turn the truck off and then when i come back out it wont start, i have to let it sit for a little longer then it will fire right up, then later that day i will be running it for awhile and then turn it off and when i go back to crank it up it starts right away. i cant figure it out

2006 f250, ccsb, 6.0, sinister egr delete, Arps's, dieselsite coolant filter, blue springs, sct with custom tunes from and eric at IDP and from vivian at quick tricks, 4" mbrp turbo back with cat delete, edge insight cts, Cat elc, Atlas 40 tuned Ficm, 2.5 leveling kit w rear f350 block, bilstein 5100's, 35 toyo mt's
rswhitcomb is offline  
post #5 of 12 Old 10-17-2012, 07:16 AM
Compression Ignition Addict
 
ryan.sampson's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: York, ME
Posts: 438
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What do u have for monitoring ? Does anything look odd while its running warmed up?

Also is the starter turning the motor fast enough? This happened to me on a Chevy gasser a few years ago


Sent from my iPhone using Autoguide

2002 F150 4.6L AUTO RCSB

SOLD:2004 F250 CCSB SRW 6.0 PSD AUTO
EGR Delete Kit / Livewire and EGT
Hercules FICM / ID Extreme / Vivian's Looney / Spartan Hybrid Race
A-Pillar 3 Gauge Pod w/ Fuel Pressure, Boost, Trans Temp
4" Turbo Back Straight Pipe / Blue Spring / 6.4 Banjos
7" Pro Comp Lift and Leveling / Zone Adj. Track Bar
36/15.50 Baja Claws on 20" Rockstars
13.882 @ 95.25 mph running 285 AT's
**Friends Don't Let Friends Drive Stock**
ryan.sampson is offline  
post #6 of 12 Old 10-17-2012, 07:34 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
rswhitcomb's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i have a edge cts for monitering it. Everything looks good on my guage. icp pressure goes to 800 while trying to crank, icp volts are good, ficm is a 49.5 volts while cranking, batteries are both good and i just had them load tested and they were good.

It is cranking fast, the same speed it always has. In the morning it cranks up right away. Take about 1.5 seconds. its just a hit and miss thing but it does it everyweek for a day or two then it stops doing it.

could it be a bad cam or crank sensor?

2006 f250, ccsb, 6.0, sinister egr delete, Arps's, dieselsite coolant filter, blue springs, sct with custom tunes from and eric at IDP and from vivian at quick tricks, 4" mbrp turbo back with cat delete, edge insight cts, Cat elc, Atlas 40 tuned Ficm, 2.5 leveling kit w rear f350 block, bilstein 5100's, 35 toyo mt's
rswhitcomb is offline  
post #7 of 12 Old 10-22-2012, 05:07 AM
Compression Ignition Addict
 
ryan.sampson's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: York, ME
Posts: 438
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Figure it out yet? If it were the cam or crank sensor I don't think it would run at all


Sent from my iPhone using Autoguide

2002 F150 4.6L AUTO RCSB

SOLD:2004 F250 CCSB SRW 6.0 PSD AUTO
EGR Delete Kit / Livewire and EGT
Hercules FICM / ID Extreme / Vivian's Looney / Spartan Hybrid Race
A-Pillar 3 Gauge Pod w/ Fuel Pressure, Boost, Trans Temp
4" Turbo Back Straight Pipe / Blue Spring / 6.4 Banjos
7" Pro Comp Lift and Leveling / Zone Adj. Track Bar
36/15.50 Baja Claws on 20" Rockstars
13.882 @ 95.25 mph running 285 AT's
**Friends Don't Let Friends Drive Stock**
ryan.sampson is offline  
post #8 of 12 Old 10-22-2012, 05:21 AM
Premium Member

 
portcity_gt's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: shreveport, la.
Posts: 5,794
Mentioned: 26 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 464 Post(s)
Thanks: 2
Thanked 235 Times in 206 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Could be something as simple as a bad key switch not telling it to "run", sometimes mine acts screwy, the truck will run but the radio and windows don't work. If I restart or move the key switch it fixes it.

The weirdest thing my truck does, is sometimes if I open the vanity mirror in the sun visor the radio will shut off! Lol I still havnt figured that one out.
portcity_gt is offline  
post #9 of 12 Old 10-22-2012, 09:43 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
rswhitcomb's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
no we cant figure it out. in the last 3 weeks it has been in the shop for 11 days. dropped it off last wed and picked it up on sat. they couldnt get it to act up at all and they checked all my wiring harnesses and everything looked good. The day i get it back that night it does it again and wont start. The only thing that came up weird on the computer was that the cam sensor wasnt getting a good signal. So he checked all the wires and nothing looked bad. So we are lost and have no clue what to do. its getting very frustrating.

any help would be greatly appreciated!!!

2006 f250, ccsb, 6.0, sinister egr delete, Arps's, dieselsite coolant filter, blue springs, sct with custom tunes from and eric at IDP and from vivian at quick tricks, 4" mbrp turbo back with cat delete, edge insight cts, Cat elc, Atlas 40 tuned Ficm, 2.5 leveling kit w rear f350 block, bilstein 5100's, 35 toyo mt's
rswhitcomb is offline  
post #10 of 12 Old 10-22-2012, 09:46 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
rswhitcomb's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i am thinking about running over to the dealership and let them check and see if my ecm needs any updates. i know i have never had any updates done to the computer. And i think ford had a update for the no start condition so maybe thats it. Who knows

2006 f250, ccsb, 6.0, sinister egr delete, Arps's, dieselsite coolant filter, blue springs, sct with custom tunes from and eric at IDP and from vivian at quick tricks, 4" mbrp turbo back with cat delete, edge insight cts, Cat elc, Atlas 40 tuned Ficm, 2.5 leveling kit w rear f350 block, bilstein 5100's, 35 toyo mt's
rswhitcomb is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome