03 6.0 surge - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Problems Forum Having Trouble? Post here

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 Old 09-15-2011, 07:56 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 95
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
03 6.0 surge

Sorry if this is too long, but I have an 03 6.0 and lately its starting surging at red lights. It started a few weeks back so I stopped driving it and starting researching. I have an Insight so I checked ICP voltage and it was at .6 I never found a spec for this sensor, but I read they are common to fail and cause my problem. When I removed the harness, it had a small amount of oil on it, so I cleaned it off with contact cleaner and put dielectric grease on it and reassembled. I started the truck that night and let it idle, sounded great. ICP sensor read 1v on my insight and no codes. Today I took it for the official test drive and all was great, until it warmed up. Once it was warm the idle rpm started to raise and lower by about 50 rpms constantly. The ICP voltage was at .8 No vibration or surging while on the throttle, only at an idle and would occasionally buck by about 150 rpm, just like before. When it starts raising and lowering the idle, I get a cylinder 2 circuit code p0266 that i hadnt had before. I repeated it tonight and it was the same, idled perfect with no codes until it was warm, then I gave it some throttle and let off and it started all over again and repeated the code. I really hope I dont have another injector going. Sorry for the long post, Thank you for your time

2003 F-250 4x4 Sport 6.0
- Edge Insight CTS, High Idle Mod, 16x8 Helo Wheels, Cowl Hood, Tuned by Gearhead
Brad_9876 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 Old 09-15-2011, 04:09 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 95
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
More info, all the injectors buzz fine, even when throwing the code for cylinder 2 and once you rev it up its as smooth as can be. The other thing I noticed today is when I start it cold the ICP voltage is 1.1-1.2 volts and it runs perfect, but as it warms up the voltage slows gets lower. Ending around .8-.9 and then its doing its surging game and throwing p0266 code. My oil is almost to 3k and I run Rotella T5 and motocraft filters. Fuel filters even less miles and motocraft filters as well. I have some rev-x to add at the next change but Im not convinced stiction is the cause yet, could it be because I didnt change the ICP harness when I changed it? Hoping someone will chime in..

2003 F-250 4x4 Sport 6.0
- Edge Insight CTS, High Idle Mod, 16x8 Helo Wheels, Cowl Hood, Tuned by Gearhead
Brad_9876 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome