Strange shifting from tranny - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Performance Parts Discussion What has or has not worked for you?

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-01-2011, 12:50 PM
Emergency Services
 

Join Date: Sep 2010
Location: Snohomish Co, WA
Posts: 222
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Question Tranny not finding 1st???

So I have been running a custom tune for about a month now and have loved it. However, today I went for a quick drive to get some lunch and my tranny was acting a little wierd so I did some stops and starts. It seems like the tranny (which is auto) is starting in a higher gear, 2 or 3, when I start from a low speed or stop and as I try to accelerate it really lugs until the truck realizes it's not in the correct gear then it down shifts and takes off like a rocket because I've had to depress the gas so far to get it to respond. Does this sound like a tranny problem to ya'll or a tuning issue?

I have intentionally not included the tune I am running so I can allow the tuner to fix it before I say anything negative, if you guys do think it's a tuning issue. It is from one of the prefered tuners given from this site so you can rule out a cheap off brand tuner if that was going to be mentioned.

Thanks for any input that you can provide.

Last edited by turbo347stang; 03-01-2011 at 04:49 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-01-2011, 07:04 PM
Member
 

Join Date: May 2009
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Same thing happened to me about a month ago and it was internal tranny problems. I haven't had it tore apart yet to find out exactly what went wrong I just swaped it out. But there was clutch material in the filter. Could also just be a dirty solenoid.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-01-2011, 07:14 PM
Emergency Services
 

Join Date: Sep 2010
Location: Snohomish Co, WA
Posts: 222
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Think it's something I should take to the dealer or a tranny shop for?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-01-2011, 07:22 PM
Member
 

Join Date: May 2009
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I did. If it keeps it up I would to make sure. You sure don't want to mess it up anymore than it is. They wanted 2500 to rebuild mine
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-02-2011, 10:35 AM
Emergency Services
 

Join Date: Sep 2010
Location: Snohomish Co, WA
Posts: 222
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So I returned the truck back to stock today because I wanted to see if it made a difference and I had to go through emissions. Shockingly, the shifting problem went away completely. Next week I will try to reload the tune I was running and see if the issue returns.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-02-2011, 10:51 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2010
Posts: 2,039
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
what tunes are they? There might be something corrupt in the file. It happens
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-07-2011, 11:31 PM
RollinEarly05...now

 

Join Date: May 2008
Location: Klamath Falls
Posts: 3,250
Thanks: 22
Thanked 20 Times in 19 Posts
Feedback Score: 8 reviews
Before you reload your tunes, disconnect your batteries for 30 min. I had a similar problem even after returning to stock and then reloading tunes. Matt recomended put the truck to stock and drive it once. Then disconnect the batteries for 30 min, then reload the tunes. I haven't had a problem since.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-08-2011, 09:05 AM
Emergency Services
 

Join Date: Sep 2010
Location: Snohomish Co, WA
Posts: 222
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well, I waited a day and reloaded the tune and everything has been fine. My truck must have known that I needed to go through emissions. It has its own brain to keep me from forgetting to renewing my tabs..Ha
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:43 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors