HELP Rough idle/start no codes ever. - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Ford Excursion Discussion This forum is for topics relating to the excursion only.

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-02-2012, 07:37 AM
Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Spring City
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
HELP Rough idle/start no codes ever.

Recenty purchased with 129,000k. New batteries, FICM tests okay 48vdc, so I unplugged GPRM and no change or codes. Does not want to start in the 40s when cold and unplugged from house. Fuel ok and oil change is good. Running Stanadyne in fuel and Prolong in oil. GPRM is my target but not sure. Runs fine/starts fine when warm. Am I missing anything?

I had to post as I always see that codes are always present on the obvious.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-02-2012, 11:25 AM
MARSOC > Seals



 

Join Date: Dec 2006
Location: Solsberry, IN
Posts: 7,014
Thanks: 3
Thanked 55 Times in 38 Posts
Feedback Score: 0 reviews
glow plug relay working?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-02-2012, 11:36 AM
Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Spring City
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I just checked it, power everywhere to the glow plugs and they all ring out at less than 3 ohms. Since the FICM voltage seems fine... maybe I just need a new flash for the stiction issue? I dread the thought of new injectors.....but no codes... I almost wish I had a code.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-02-2012, 06:30 PM
Compression Ignition Addict

 

Join Date: Sep 2009
Location: Corpus Christi, TX
Posts: 518
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
I would not be too quick to get the latest flash from ford, as you will probably see a drop in MPG's. If it is doing it with the GPM connected and un-connected, that might be the culprit. I would try to swap out with a known good one if you have the ablilty to do so. I know this doesn't help much, but don't want you to be banking on the updated flash to fix your problems.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-03-2012, 01:55 AM
Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Spring City
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What should be swapping out? The FICM or the GPRM? I am going to try an amp test on the glow plug harness. I am half tempted to get a rebuilt FICM even though my voltages are correct. I could spend that kind of cash just hooking up the scanner at the dealership.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-03-2012, 05:14 AM
Emergency Services

 

Join Date: Apr 2011
Location: Geraldton
Posts: 732
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Before you throw money at it I'd have the batteries load tested even though they are new. You never know.

Did you test the FICM engine off, cranking or started? Cranking or just after starting will show the lowest voltage.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-03-2012, 05:26 AM
Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Spring City
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I wish it were the batteries. The starter cranks over like lightning. The FICM was checked at both KOEO, KOER and with all blowers and accessories on high.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-03-2012, 05:28 AM
Compression Ignition Addict

 

Join Date: Sep 2009
Location: Corpus Christi, TX
Posts: 518
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Spaceace,

I agree with fishermedic, check the batts, the easy things that can be checked with no charge. Is it cranking over just not firing up? What exactly is it doing. Does it sound like the batts are charged? Is is just cranking for a long time with no light off?

I was talking about swapping out the GPM with a known good one, from a friend, etc. If the FICM is good, I don't think that is your problem. I think it has something to do with the glow plug harness or the GPM itself. At the same time you don't have a code or anything, I think the GPM throws a code? Do you have an insight or are you waiting for a CEL to come on? If you don't have a monitor, I would try to check for soft codes, that might lead you in the right direction.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-03-2012, 05:44 AM
Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Spring City
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The batteries are less than 30 days old. The are fully charged. They are 13.2v with the engine off. 14.5v charging. After it sits day or so...it cranks, tries, but does not run long. Runs like it is only on 5 cylinders. On like the 6th attempt it finally stays running Then smooths out. It does not like to start when cold. The warmer, the less noticable. Block heater on...purrs like a kitty. I checked the glow plug resistance through the harness and buss. I use a new Innova scanner and it has no pending codes or a CEL. CEL light comes on during dash test.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-03-2012, 06:57 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2012
Location: Irving Tx.
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
change the GPM .......... borrow a friends its cheaper that way...... but thats your problem......
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:58 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors