Why Won't My 4-Wheel Drive Engage? - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Ford Excursion Discussion This forum is for topics relating to the excursion only.

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-07-2010, 09:20 AM
Member
 

Join Date: Mar 2009
Location: Marietta, GA
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Why Won't My 4-Wheel Drive Engage?

I have an '03 Eddie Bauer, 6.0 4x4. I noticed the other day that the 4x4 no longer engages. I can select 4 High or 4 Low and the indicater illuminates in orange but nothing happens. Any thoughts?

Reverie
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-07-2010, 09:41 AM
Banned
 

Join Date: Jun 2010
Posts: 287
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
check the wiring plugs on the transfer case. this happened to me and I had to go through and tighten all the connections.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-11-2010, 05:42 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2007
Location: Hinckley
Posts: 154
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
could be your vacuum pump
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-12-2010, 01:34 PM
Member
 

Join Date: Mar 2009
Location: Marietta, GA
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It was suggested I change the vent settings on my climate control and they work fine. Should I take this to mean the pump and the Vacuum Solenoid work right?

Reverie
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-12-2010, 01:42 PM
Powerstroke.org Sponsor
 

Join Date: Aug 2008
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,569
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is your front driveshaft engaging? If it is spinning however the front wheels are not, you need to check your vacuum lines. The lines that run from your knuckles up to the frame are prone to cracking and failure. You can manually lock the hubs aswell (if your truck even has auto hubs).
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-10-2010, 11:27 PM
Member
 

Join Date: Jul 2010
Posts: 74
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i recently had this problem. My 4x4 would not engage and my electronic climate controls would only blow out of the defrost. Turned out to be the vacuum pump, about $100 from napa.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-12-2010, 03:02 PM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Oct 2007
Location: Saint Cloud, WI
Posts: 4,455
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
If your 4x4 indicator lights are working properly then your transfer case motor is shifting properly. Your issue is more than likely in the front hub area. You need to see if you have vacuum to the front hubs when you shift it in to 4x4. It uses the vacuum to engage the hubs. If you have vacuum when both lines are plugged off then you more than likely have an issue with the front hub vacuum seals.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:04 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors