No speedometer - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.0L Electronics Discussion TV's, Radios, everything electric and NON-Performance.

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 Old 06-14-2010, 03:05 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
squirtgun's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Southwest,Ga
Posts: 569
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No speedometer

I noticed this afternoon my speedometer wasn't working.All the other gauges are working,no CEL and the tow/haul light isn't blinking.Even went as far as checking the fuse which was fine as well.
After checking on the site I think the likely culprit is the rear speed sensor.I ran up to the local advanced auto in the hopes they might be able to scan it and see if that was the probelm,but unfortunatley it appears they can only check something if the CEL is on.
I'll take it by a friends shop tomorrow and have him hook his scanner up and make sure my suspicions are right before buying the part.

You guys that contribute here are awesome.I have been able to figured out a lot of small problems by coming on the site and searching for previous posts.

2003 6.0L F250 4x4 Lariat
Fog Light Mod,High Idle Mod,Zoodad,Hose clamp taligate mod,08 rear bumper,Sinister EGR delete,ELC EC-1 coolant,Edge Juice,MKM(Sinister)coolant filter,HFCM drain plug upgrade,diy FICM repair(steady 48.5v now),DIY CCV mod,Torque Pro,Blue spring upgrade,Aluminum radiator,05 headlights,LED foglightd

Wish List/Things to do
Y-pipe,fuel pressure gauge,diy oil bypass(maybe centrifuge),oil pressure gauge
squirtgun is offline  
post #2 of 15 Old 06-14-2010, 10:01 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Lattimer24's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by squirtgun View Post
I noticed this afternoon my speedometer wasn't working.All the other gauges are working,no CEL and the tow/haul light isn't blinking.Even went as far as checking the fuse which was fine as well.
After checking on the site I think the likely culprit is the rear speed sensor.I ran up to the local advanced auto in the hopes they might be able to scan it and see if that was the probelm,but unfortunatley it appears they can only check something if the CEL is on.
I'll take it by a friends shop tomorrow and have him hook his scanner up and make sure my suspicions are right before buying the part.

You guys that contribute here are awesome.I have been able to figured out a lot of small problems by coming on the site and searching for previous posts.
I'm fighting that same battle myself right now. My speedo works, but sticks from time to time. Never sticks at the same speed and occasionally goes back to normal. Took it in to the dealer, they first thought it was a mismatched VIN in the ABS module but it got stuck that very night when I took it home. Took it back to them with the needle stuck at 30 and they couldn't figure it out. They stated they could not replicate the scenario therefore they would not recommend replacement of the instrument cluster until it happens again. It's just out of warranty for this kind of crap(go figure) and I'm not really keen on paying them half my paycheck to replace the cluster. I am however online right now ordering the new Edge Insight CTS because I want to monitor more things anyway. Good luck to you and let us know what you find out!
Lattimer24 is offline  
post #3 of 15 Old 06-14-2010, 10:42 PM
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Fort Worth,TX
Posts: 81
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
This happened to me a couple weeks ago. I had been doing some serious stump/tree pulling stuff and it quit working. I climbed under the truck and jiggled the wires and plugs for the transfer case and the trans and its been fine ever since. Hopefully that did it.
1chadsin is offline  
post #4 of 15 Old 06-15-2010, 10:32 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
squirtgun's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Southwest,Ga
Posts: 569
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
We replaced the rear abs sensor today still no speedometer.

The abs module is receiving the signal,but not sending it to the speedo.It's to hot to mess with it anymore for right now.I'm going to pull the cluster and see if there is a wire loose or maybe broken.

Open for suggestion

2003 6.0L F250 4x4 Lariat
Fog Light Mod,High Idle Mod,Zoodad,Hose clamp taligate mod,08 rear bumper,Sinister EGR delete,ELC EC-1 coolant,Edge Juice,MKM(Sinister)coolant filter,HFCM drain plug upgrade,diy FICM repair(steady 48.5v now),DIY CCV mod,Torque Pro,Blue spring upgrade,Aluminum radiator,05 headlights,LED foglightd

Wish List/Things to do
Y-pipe,fuel pressure gauge,diy oil bypass(maybe centrifuge),oil pressure gauge

Last edited by squirtgun; 06-15-2010 at 05:57 PM.
squirtgun is offline  
post #5 of 15 Old 06-16-2010, 10:51 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
squirtgun's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Southwest,Ga
Posts: 569
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Pulled everything apart today...no broken wires nothing grounding out.I really could use some help on this.
I did find a cluster on ebay,but don't know what is involved with a swap out.

2003 6.0L F250 4x4 Lariat
Fog Light Mod,High Idle Mod,Zoodad,Hose clamp taligate mod,08 rear bumper,Sinister EGR delete,ELC EC-1 coolant,Edge Juice,MKM(Sinister)coolant filter,HFCM drain plug upgrade,diy FICM repair(steady 48.5v now),DIY CCV mod,Torque Pro,Blue spring upgrade,Aluminum radiator,05 headlights,LED foglightd

Wish List/Things to do
Y-pipe,fuel pressure gauge,diy oil bypass(maybe centrifuge),oil pressure gauge
squirtgun is offline  
post #6 of 15 Old 06-16-2010, 05:20 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
squirtgun's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Southwest,Ga
Posts: 569
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
An update...

The day the speedo stopped working I had attempted the overhead computer repair.As a last ditch effort before spending big $$$ on a new cluster I decided to unplug the overhead unit.Low and behold I have a speedometer again.

2003 6.0L F250 4x4 Lariat
Fog Light Mod,High Idle Mod,Zoodad,Hose clamp taligate mod,08 rear bumper,Sinister EGR delete,ELC EC-1 coolant,Edge Juice,MKM(Sinister)coolant filter,HFCM drain plug upgrade,diy FICM repair(steady 48.5v now),DIY CCV mod,Torque Pro,Blue spring upgrade,Aluminum radiator,05 headlights,LED foglightd

Wish List/Things to do
Y-pipe,fuel pressure gauge,diy oil bypass(maybe centrifuge),oil pressure gauge
squirtgun is offline  
post #7 of 15 Old 06-16-2010, 05:56 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 283
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
mine does the same thing, its not every time i drive, but definitely the majority of the time. It gets sucks somewhere like 40 for example, then the next time i start the truck it acts like 40 is 0 and goes from there, so if i'm doing 70, the speedo says i'm 100 etc. It really sucks and i dont know what to do.

I do have a Edge insight, so i'm running a speedo on that, that works fine. But any help is greatly appreciated. And i doubt my powertrain warranty would cover a new cluster right?

2000 F150 SVT LIGHTNING (shaved, bagged, 22's, custom paint, hoping for a lot of magazines this year)

2006 F250 FX4 6.0 White Ext Cab Long Bed
Studded, Sinister EGR delete, Edge Insight, Zoodad, MBRP DP into a 4" custom side exhaust with 6" tip, SCT X3 with IDP tunes. Leveling Kit, 17" XD revolvers on 35's.

WTB 4" or 6" lift, Roll N Lock (longbed), Black Step Bars.

PSALMS 109.8
May His Days Be Few, May Another Take His Office!!!
ONE_LO_SVT is offline  
post #8 of 15 Old 06-16-2010, 06:10 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 283
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by squirtgun View Post
An update...

The day the speedo stopped working I had attempted the overhead computer repair.As a last ditch effort before spending big $$$ on a new cluster I decided to unplug the overhead unit.Low and behold I have a speedometer again.
i dont have a overhead unit, and still have the issue.

2000 F150 SVT LIGHTNING (shaved, bagged, 22's, custom paint, hoping for a lot of magazines this year)

2006 F250 FX4 6.0 White Ext Cab Long Bed
Studded, Sinister EGR delete, Edge Insight, Zoodad, MBRP DP into a 4" custom side exhaust with 6" tip, SCT X3 with IDP tunes. Leveling Kit, 17" XD revolvers on 35's.

WTB 4" or 6" lift, Roll N Lock (longbed), Black Step Bars.

PSALMS 109.8
May His Days Be Few, May Another Take His Office!!!
ONE_LO_SVT is offline  
post #9 of 15 Old 10-24-2010, 10:24 AM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'm having the same issues, speedo says I'm doing 40 sitting still, and 100 when I'm doing 50. Any luck on finding out what it is for sure?
dawgchavez is offline  
post #10 of 15 Old 10-25-2010, 07:07 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 283
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I haven't found out anything, haven't had it looked at though. Just use my edge insight for my speed, it's just wierd cause everything else works fine, everything cept the speedo

2000 F150 SVT LIGHTNING (shaved, bagged, 22's, custom paint, hoping for a lot of magazines this year)

2006 F250 FX4 6.0 White Ext Cab Long Bed
Studded, Sinister EGR delete, Edge Insight, Zoodad, MBRP DP into a 4" custom side exhaust with 6" tip, SCT X3 with IDP tunes. Leveling Kit, 17" XD revolvers on 35's.

WTB 4" or 6" lift, Roll N Lock (longbed), Black Step Bars.

PSALMS 109.8
May His Days Be Few, May Another Take His Office!!!
ONE_LO_SVT is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome