slow into drive from reverse - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 12-11-2009, 05:44 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
forkliftman's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Ramer,TN
Posts: 751
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
slow into drive from reverse

Morning all, lately i've noticed one of my sevice trucks an 04 f-350 w/6.0, 5-spd auto is taking 4-5 seconds to engage drive from reverse when I back out of the shop. I dont think its the cold, seems I remember it a few times when it was warmer. It stays inside at night shops about 45-50 degrees. Is this a common problem with the 5-spd or maybe electrical quirk? Oh I only have about 47K miles on it. If it persists I'll be taking it to the dealership for service. Thanks for any and all help.

Name: Tim

Grimes Forklift Service

Shop Trucks: '04 f350, bone stock. '01 Freightliner Columbia rollback.

My truck:06 Chevy 2500HD CC 4X4 Dmax with some stuff




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
forkliftman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 12-16-2009, 05:05 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Oct 2007
Location: KCMO
Posts: 843
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had the same problem and replaced a solenoid and cured it right up!

Now I cant recall 100% but it was something like the main pressure solenoid...cant recall the exact name. If you can get ahold of a tech familiar with the trans they should know it just from the description. My solenoid was around 80$ and was pretty easy to replace myself with the truck on a lift. Just plan on refilling with fluid and maybe changing the filters while in there.

Ruben
2008 F250 4x4 6.4PSD Auto
Tuned, deleted, studded, piped, bts'd...
Rubenk is offline  
post #3 of 6 Old 12-28-2009, 01:18 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2009
Posts: 219
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
bump for the answer to this, i am having the same problem
PowerstrokeAaron is offline  
post #4 of 6 Old 12-29-2009, 10:56 AM
Premium Member
 
67ModStang's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Everywhere and Nowhere
Posts: 3,338
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to 67ModStang Send a message via Yahoo to 67ModStang
I had the same issue at about 42k miles...let it go for too long and it only got worse. Ended up being a solenoid issue but at that point for me it was beyond just replacing the solenoid and had to get a new trans. Get it looked at now instead of later...$80 is better than $3000

Jered
GONE
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
1967 Mustang Coupe 5.4L Lightning, 2.3 Whipple, Viper T56
2011 Mustang GT 5.0 Stock
2005 F-150 Lariat 4x4
2004 Excursion EB 4x4
67ModStang is offline  
post #5 of 6 Old 12-29-2009, 10:58 AM
Premium Member
 
67ModStang's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Everywhere and Nowhere
Posts: 3,338
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to 67ModStang Send a message via Yahoo to 67ModStang
Oh, and I remember seeing a recall for this at some point but it had an expiration date of sometime in 2006

Jered
GONE
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
1967 Mustang Coupe 5.4L Lightning, 2.3 Whipple, Viper T56
2011 Mustang GT 5.0 Stock
2005 F-150 Lariat 4x4
2004 Excursion EB 4x4
67ModStang is offline  
post #6 of 6 Old 12-30-2009, 06:18 PM
Compression Ignition Addict
 
BigRigs's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Lower Pottsgrove,PA
Posts: 238
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had the same problem also....it was the line pressure control solenoid, Brian@BTS gave my tech the part number of the soleniod...about $80 and needs to have the whole solenoid/valve body assembly taken down,afterwards it was great for a while.....not to be the bearer of bad news.....but......I just got done having my trans rebuilt(although now its billet built), but it all started with that solenoid! Get it checked, trans flush and all new filters.

Vince
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

-SOLD-'04 F350 CC DRW 6.0L - Studded & deleted - Dieselsite coolant filter -RED ELC
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
- SCT X3 by Innovative & Gearhead-Custom all Billet 5R110-4" Diamond Eye TB Duals-zoodad-ccv mod-all the right gauges

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BigRigs is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome