Misses then puffs black smoke - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-22-2009, 03:10 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Fairfield, MT
Posts: 589
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Misses then puffs black smoke

I have an 03 6.0 and when I am going up a hill hit coughs then puffs black smoke and when this happens it looses power. Now its gettn worse when i get on it from a dead stop it doesnt power off like it use to either. I just replace the fuel pump has new injector that was bad and new fuel filters and oil change. Anybody have any ideas whats causing this. I was told maybe get the turbo cleaned but was wondering if anybody had this happen and what they did to fix it.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-22-2009, 03:32 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2007
Posts: 5,502
Thanks: 2
Thanked 13 Times in 13 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had a six oh at work that did that and we ended up having to replace the turbo. We could have saved it but my manager left it doing that until it fried. Something about the vanes and selenoid crapping out which after heavy towing for a couple months fried the turbo
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-22-2009, 03:35 PM
Still Alive



 

Join Date: Jul 2006
Location: Silverdale, WA
Posts: 27,583
Thanks: 5
Thanked 16 Times in 11 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Skype™ to westcoaststrokin
Could be something as easy as a dirty EGR valve. That is what my Mom's 03 did when hers was all gunked up.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-26-2009, 12:21 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2007
Location: lake charles La .
Posts: 236
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to bryan70546 Send a message via Yahoo to bryan70546
I am having the same problem I wish one of the techs would chime in and give us some more info.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-26-2009, 10:55 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
same problem

I have an 03 also and I am having the same problem... only does it on a steep hill.. and not all the time. if I take a run at the hill it won't buck and bang.but if I put my foot into it as I start to climb.. with evey buck it sends a cloud of black out the tail pipe.. changed the egr and it is still doing it.. no engine service light comes on.. still have good power at all rpm's..took it into BD performance and ran it on Dyno and road tested it with lap top hooked up and everything checked ok except slow response time on the egr.. so changed egr and a week later the problem has returned..truck has only 25k on it for mileage

Last edited by tantus1963; 05-26-2009 at 11:00 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 05-26-2009, 11:31 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Fairfield, MT
Posts: 589
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
well i just found out that the plastic post that your little fuel filter slids down onto up on the motor was broke. So I am hoping thats the culprit.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-15-2009, 02:01 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Unhappy 6.0 coughs and puffs black smoke

I have an '03 dually. It has the same problem as the other threads. Except I took it in to the Ford Service Shop. They said it was the EGR valve, they replaced it, updated the latest 'electronic upgrades' and charged me $600 and a month later the problem is worse. Has anybody found a solution to this problem? Thx
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-15-2009, 03:27 PM
Premium Member
 

Join Date: Apr 2008
Location: Moyock, NC
Posts: 1,263
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ianstew View Post
I had a six oh at work that did that and we ended up having to replace the turbo. We could have saved it but my manager left it doing that until it fried. Something about the vanes and selenoid crapping out which after heavy towing for a couple months fried the turbo
Try the turbo vane cleaning. Under a heavy load my turbo would drop to zero boost. I cleaned the vanes with the 3M wheel as stated in the writeup and she is running great now.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 07-15-2009, 04:22 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Fairfield, MT
Posts: 589
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
well after all that crap i took mine to the dealer and it my egr valve was toast. they showed me what the computer was telling it to do and what it was doing was nothing. after that went bought a new one for 300 bucks and put it in. runs good now knock on wood. next though i want a boost gauge to see what my turbo is really doing to see if it might need cleaned or some work
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:05 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors