Water in Fuel Light on and loss of power? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-06-2009, 05:13 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Water in Fuel Light on and loss of power?

While driving the water in fuel light comes on, usually for only a moment and at the same time ther is a loss of power, almost as if you take your foot off the accelerator. It happens infrequently but when it does it is usually in the mornings when it is cool. Only once did it happen after the motor was warm, operating temperatures in the normal range on the gauges and on the highway doing about 60. Same problem happened during the winter mornings when temperatures were in the teens or lower and I let it warm for only 15-20 minutes. Now it is spring, morning temps are around 45-50 and it still happens on occassion. If anyone has had similar or know what the problem may be, your help in diagnosing is appreciated.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-06-2009, 05:18 PM
Premium Member
 

Join Date: Oct 2006
Location: Elizabethtown, Kentucky
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Might seem like a stupid question, but when was the last time the fuel filters were changed? Have you ever drained the fuel/water separator?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-07-2009, 02:20 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Not a stupid question, sholuld have put it in the info. Week ago drained and changed both filters.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-07-2009, 02:57 AM
Banned
 

Join Date: Jul 2008
Location: Would rather be in WY
Posts: 3,782
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Was it full of water?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-07-2009, 03:03 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2008
Location: San Antonio TX ..
Posts: 2,514
Thanks: 24
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have a 2006 and the WIF sensor on mine was bad and giving me the light even after the dealer changed filters. The sensor was replaces and no more WIF light, they get corroded but I never lost power ......
What yr truck do you have ...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 05-07-2009, 04:13 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
03 Excursion
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 06:29 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors