6.0 blue smoke at idle and taking off? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 Old 03-29-2009, 09:03 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
6.0 blue smoke at idle and taking off?

82,000 miles???

thing runs great, its all stock with zoodad and a straight pipe exhaust.

I noticed it I think after I took the kitty out of the exhaust?

usually at cold idle it smoked blue, and the first taking off out of the driveway. After it warms up I think its fine.

Think I have a turbo seal going bad? I do alot of highway driving sometimes when I take the rig to work, between 2200-2500 rpm depending on traffic.

thanks!
pushinlsteg is offline  
post #2 of 17 Old 03-29-2009, 09:43 AM
Compression Ignition Addict
 
03f250stroke's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Toms River, NJ
Posts: 3,720
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to 03f250stroke
does it run rough when you first start it up..shaking, chugging, anything like that. it could be an injector issues, if the turbo seals went bad you would most likely be able to see some oil in the down pipe. check there first and see if its dry or wet

-Evan

6.HO
tuned by Eric
12.3

Quote:
Originally Posted by shu873 View Post
Yeah, but your trucks a freak of nature...
03f250stroke is offline  
post #3 of 17 Old 03-29-2009, 09:52 AM
Serving Our Country!
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 458
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
thats bad considering blue means oil hopefully theres no compression issues
TommyBoy#1 is offline  
post #4 of 17 Old 03-29-2009, 10:00 AM
Desert Shield/Storm Vet

 
vitalidle's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Munising, MI.
Posts: 9,092
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Usually when an oil seal is going in the turbo you will notice alot of black smoke out the tailpipe.

2002 F-250 4x4 EC, SRW, SB
Auto 93,000 miles
DP Tuner F5
ATS Compressor and 1.0 Exhaust housing high flow back plate
Turbo Back 4" Silverline Exhaust Mbrp Muffler Delete
Isspro Trans,Pyro,Boost Triple Pod
Fumoto Oil Drain Valve
AIH Delete With Boost Fitting

vitalidle is offline  
post #5 of 17 Old 03-29-2009, 08:02 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
its very subtle on the cold start, very faint fog of blue smoke coming out. There is no shaking or anything, very smooth normal cold start up.

after its warm there is no more smoking.
pushinlsteg is offline  
post #6 of 17 Old 03-29-2009, 08:22 PM
Compression Ignition Addict
 
FastFocus's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kingwood, TX
Posts: 1,073
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
when mine had blown HG's it did this when it was cold outside. new head gaskets and it doesn't do it at all anymore.

-Aaron

'14 Mustang - FOR SALE
'07 F-250 PowerStroke - 5" MBRP Straight Pipe, Edge Insight, Eric Tuned SCT, HID's, 2.5" Newton Lift w/ 4" rear block and Icon Caster Sleeves, Bilstein 5100's, 18" XD Monster's w/35" Toyo M/T.
'17 Chevy Malibu - DD and Company Vehicle
FastFocus is offline  
post #7 of 17 Old 03-30-2009, 05:17 AM
Premium Member
 
NEWT92's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Secor Illinois
Posts: 901
Thanks: 4
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by FastFocus View Post
when mine had blown HG's it did this when it was cold outside. new head gaskets and it doesn't do it at all anymore.
Thats interesting, my 05 had had a blue smoke issue since 5000 miles. Had the dealer look at it several times and found nothing. They even tryed to blame it on the Air Raid intake.

1968 Chevy Impala Custom Coupe ZZ4 350 700R4 trans 3.55 Posi

2003 F250 XLT 2wd. R/C LWB 7.3 Auto Volant Air Intake 4" Turbo Back Exhaust

2008 F250 King Ranch 2wd Crew Cab Short Bed V10 Auto
NEWT92 is offline  
post #8 of 17 Old 03-30-2009, 08:17 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
well i see no real issues with the truck, thats a relief though NEWT92, blown headgaskets? makes no sense really. I should at least have a overheating issue which I dont if I had blown head gaskets.
pushinlsteg is offline  
post #9 of 17 Old 03-30-2009, 10:44 AM
Compression Ignition Addict
 
FastFocus's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kingwood, TX
Posts: 1,073
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by pushinlsteg View Post
well i see no real issues with the truck, thats a relief though NEWT92, blown headgaskets? makes no sense really. I should at least have a overheating issue which I dont if I had blown head gaskets.
wrong, both my HG's were blown to kingdom come and i never overheated, temperature never even rose above 190.

-Aaron

'14 Mustang - FOR SALE
'07 F-250 PowerStroke - 5" MBRP Straight Pipe, Edge Insight, Eric Tuned SCT, HID's, 2.5" Newton Lift w/ 4" rear block and Icon Caster Sleeves, Bilstein 5100's, 18" XD Monster's w/35" Toyo M/T.
'17 Chevy Malibu - DD and Company Vehicle
FastFocus is offline  
post #10 of 17 Old 09-11-2010, 12:40 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Kwattro's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 145
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Question

Quote:
Originally Posted by pushinlsteg View Post
82,000 miles???

thing runs great, its all stock with zoodad and a straight pipe exhaust.

I noticed it I think after I took the kitty out of the exhaust?

usually at cold idle it smoked blue, and the first taking off out of the driveway. After it warms up I think its fine.

Think I have a turbo seal going bad? I do alot of highway driving sometimes when I take the rig to work, between 2200-2500 rpm depending on traffic.

thanks!
Same on my truck. Absolutely no smoke until I removed the cat. When I cold start the truck it blows just a slight wisp of light blue smoke until it's warm, then it goes away completely. Otherwise the truck starts and runs great. There is no oil smell in the smoke at all. All fluids normal, no fuel in the oil. The only thing I think could be a contributing factor is the 2-stroke oil I use each fuel up. The next couple of tanks I won't use the oil and will report back.


The El Cheapo Cooling Filtration DIY - It works!
http://www.powerstroke.org/forum/gen...nt-filter.html

_________________________________________________
-= 2006 F-350 SuperCrew 4x4 6.0L PSD =-
IIS Stage 1 Turbo, Warren Diesel 155cc/0% Injectors,
Swamps 58v FICM, PHP Atlas 40 Tune, PHP Gryphon Programmer,
5" Diamond Eye Exhaust, DieselSite Coolant Filter,
Knockoff EGR Delete, ARP studs, 33" Toyo MT's
Kwattro is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome