05 Cranks but no start - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-21-2014, 05:44 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
05 Cranks but no start

I am working on a buddy's 05 with a crank no start complaint. It had low icp so I air tested the high pressure system and it had air coming from the oil filter housing so I thought it was the hpop. I replaced the pump and while I was in there I replaced the stand pipes, dummy plugs, icp valve, and oil cooler. Got it together and still no start I air tested it and it seemed to be leaking at the top injector oring so I replace all the orings on the injectors and the nipple cups and orings. Still the same problem now when I air test when I command the icp valve to 95% I get some air at the back of the pump but when I put 12v to it there is no air. Also the truck will start with 12v to the icp but with it plugged into the harness it only builds about 300psi. I have tried a known good ficm also and no difference. I'm really stumped I'm primarily a duramax guy so I'm learning as I go. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-21-2014, 06:05 PM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2009
Location: Almost to the Muck but not quite
Posts: 1,462
Thanks: 31
Thanked 69 Times in 66 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Probably bad ipr.


Sent from AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-22-2014, 06:26 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'm sorry I don't know why I put icp valve I have put 2 new ipr valves in with the same result. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-22-2014, 03:18 PM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2009
Location: Almost to the Muck but not quite
Posts: 1,462
Thanks: 31
Thanked 69 Times in 66 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Whats the ipr% while cranking?


Sent from AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-22-2014, 04:45 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The ipr is 85% and only builds around 300 psi after cranking for a while.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-22-2014, 04:56 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Western NY (Twin Tiers)
Posts: 1,170
Thanks: 3
Thanked 19 Times in 8 Posts
Feedback Score: 4 reviews
If its only 200 psi after extended cranking then you have a HPO leak somewhere, the truck will not fire unless its above ~500 psi

Unfortunately you might have to tear down and recheck all your o rings
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-22-2014, 04:58 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Western NY (Twin Tiers)
Posts: 1,170
Thanks: 3
Thanked 19 Times in 8 Posts
Feedback Score: 4 reviews
I had an instance where i did a STC upgrade on a 07 and i didnt get all of the old o ring where the pump feeds the branch tubes and eventually failed again, i had to tear it apart and double check my work and found the old oring under the new one that i installed
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-22-2014, 05:21 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Western NY (Twin Tiers)
Posts: 1,170
Thanks: 3
Thanked 19 Times in 8 Posts
Feedback Score: 4 reviews
Did the new HPOP come with the updated STC fitting? or did you have to pull parts off the old pump? Im not familiar how they come new because i havent had to replace a pump on a 05-07 only 03-04 and they are different.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 07-22-2014, 05:42 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I keep going back to a leak but when I air test with shop air it doesn't leak anywhere but the back of the pump. The new pump did come with the upgraded stc fitting. The weird thing is when I have 12v to the ipr valve it will fire. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 07-22-2014, 05:58 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Western NY (Twin Tiers)
Posts: 1,170
Thanks: 3
Thanked 19 Times in 8 Posts
Feedback Score: 4 reviews
The IPR is commanded by the FICM so if its not getting command to close this could be your problem. Check for FICM codes?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:02 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors