Need help, 6.0 Running issues - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-21-2013, 05:18 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2012
Location: NWCT
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Need help, 6.0 Running issues

This just happened out of nowhere today and I'm not really sure what the issue is.

I drove about 30 minutes from work to the town I live in, went to 2 different stores and the truck started and ran fine.

I go home to get ready to go to my girlfriends house and I go to start it and it starts and runs at about 250 rpms for about 3 seconds and dies.

I try again and same thing, so I let it cool off for a little while thinking maybe its the HPOP that died

It started sluggishly but eventually the RPM's came up to normal and it started idling normal. I give it some pedal and it revs up normal but then bogs down and goes back to a normal idle.

Then i shut it off and scanned for codes, all I got was for EGR because I have it deleted and I havent been running any tunes for a while because the vanes are stuck in my turbo and i havent gotten around to changing it out yet.

I start it again and look back and notice a pretty good amount of oil smoke is coming out of the stack at idle, so I shut it off.

Start it one more time and now theres no pressure on the dummy gauge in the cluster.

So to me this seems like multiple problems all happening at once, but it does seem like an oil issue somewhere

Any help and knowledge would be appreciated, this is my only means of transportation.

A little info on the truck
-04 6.0
-75000 miles
-EGR delete
-It started to overboost about a month ago so I took the tune off and have been babying it, I have another turbo to put in, time hasnt allowed me to do so yet.

Haven't really had any other issues with the truck since I got it a year or so ago
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-21-2013, 08:59 PM
Vintage Nakamichi Powered
 

Join Date: Sep 2012
Location: Elk Grove, California
Posts: 1,338
Thanks: 9
Thanked 35 Times in 32 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The overboost needs to be dealt with or head gaskets will be next on your list. I am assuming your ficm is fine. I am thinking injector but need to look at icp ipr ficm.
Can check exhaust manifold temps if you have IR temp gauge at each exh port
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 10-22-2013, 01:58 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2012
Location: NWCT
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I took the ICP sensor out and cleaned it out and changed the oil and now it seems to be starting and running fine. EGT's were always fine on my gauge, never above 1000 with normal driving.

My question is is there supposed to be a screen or anything on the ICP sensor? When I took it out there wasn't one. If the same problems happen soon enough i'll just replace the sensor. There was no oil in the plug when I took it off either.

And yes, throwing the new turbo in is on my priority list, without tearing half the engine apart is there anything else I should do while the turbo is out?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 10-22-2013, 02:02 PM
Premium Member


 

Join Date: Aug 2012
Location: Fort Knox, KY
Posts: 245
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ICP's dont have screens, IPR's do though.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 10-22-2013, 05:05 PM
Member
 

Join Date: Aug 2010
Posts: 39
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Had a very similar issue. Turned out the screen in the IPR was damaged causing sporadic issues similar to yours
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:06 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors