Turbo/Power issues! - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 18 Old 10-05-2013, 11:25 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Turbo/Power issues!

I have a loss of bottle end power. Turbo does not really build boost until around 2K rpm about the other side of red light from take off. I'm leaning towards stuck vanes. Also only 10.7 MPG on highway pulling a little 7x14 v-nose box trailer empty. Could this issue be due to the lack of air volume as a result of stuck vanes? If so could I just tear it down and clean?


Sent from AutoGuide.com Free App
sbcauto2012 is offline  
post #2 of 18 Old 10-05-2013, 11:25 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
*bottom end power for first sentence.


Sent from AutoGuide.com Free App
sbcauto2012 is offline  
post #3 of 18 Old 10-06-2013, 06:55 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anyone with any advice?
sbcauto2012 is offline  
post #4 of 18 Old 10-08-2013, 08:39 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I took off the turbo and cleaned it. It certainly needed cleaned. I put it back together and now I practically have no boost. The turbo spins freely by hand so it's not in a bind. Any suggestions?


Sent from AutoGuide.com Free App
sbcauto2012 is offline  
post #5 of 18 Old 10-08-2013, 08:42 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It shudders a little when you give it some gas.


Sent from AutoGuide.com Free App
sbcauto2012 is offline  
post #6 of 18 Old 10-08-2013, 08:46 AM
Premium Member
 
sargar's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Monroe, Georgia
Posts: 3,873
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 22 Times in 21 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Do you have an exhaust leak before the turbo? Check for a boost leak. Do you have/get large amounts of black smoke on the bottom end? Any check engine light? Check the EBP sensor tube and MAP sensor port/hose for blockage. Get a scan tool on it if you can.

Sent from AutoGuide.com Free App

Tuned, Deleted, Filtered, Monitored...all the usual stuff.
sargar is offline  
post #7 of 18 Old 10-08-2013, 09:16 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I didn't have any blow by from leaks. Took turbo back off. Vanes are moving with the plunger of the actuator. No codes for turbo issue.


Sent from AutoGuide.com Free App
sbcauto2012 is offline  
post #8 of 18 Old 10-08-2013, 10:23 AM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is it possible that after a few months of stuck vanes the PCM needs to relearn?


Sent from AutoGuide.com Free App
sbcauto2012 is offline  
post #9 of 18 Old 10-08-2013, 10:43 AM
Premium Member
 
sargar's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Monroe, Georgia
Posts: 3,873
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 22 Times in 21 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Not sure on the relearn. Do you have codes for other things?

Sent from AutoGuide.com Free App

Tuned, Deleted, Filtered, Monitored...all the usual stuff.
sargar is offline  
post #10 of 18 Old 10-08-2013, 01:58 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No codes at all. Checked map sensor port in intake and it was clear. Checked fuel filter and it's good. ????


Sent from AutoGuide.com Free App
sbcauto2012 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome