Intermittent miss at idle - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 Old 07-22-2013, 09:45 PM Thread Starter Fanatic
Join Date: Jul 2012
Location: Sacramento area
Posts: 135
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Intermittent miss at idle

Looking for some ideas. I have what feels like a miss at idle that happens very intermittently, maybe once every 10 miles or so. I have only really noticed at idle, and when it happens RPMs drop about 100.

This started after I did some serious service to try to get rid of a long crank and stiction condition. I replaced the standpipes and dummy plugs, o-rings on each injector, and polished the spool valves as well.

Everything seemed to go back together perfectly. I did overlook something (which I realized afterwards). I forgot to clean out the bores for the injector hold down bolts.

My problem has been around ever since that work, so I'm sure I caused something. My occasional long cranks are still there, but she always turns over. Stiction is completely gone.

Some more info:
Sometimes I lose the signal from my MAF sensor, I think I need a new harness. It's hard to know when this crops up, but it does throw a code which gets me reading values on my monitoring system (Dashboss). I then monkey with the harness and it usually goes away.
I'm running a mild performance tune that is supposed to ignore the EGR valve. I had it off for several hundred miles with no change.
About 3000 miles before this work, I changed my oil cooler, EGR cooler (bulletproof version) and IPR (because I trashed it with debris from the work)
I'm running the blue spring and get high 50s low 60s fuel pressure all the time
I've run 5/40 full synthetic for the last 7000 miles. About 500 miles ago I switched from Schaeffer to Rotella T-6
Racor fuel and oil filters 7000 miles ago, and oil filter with oil change 500 miles ago
About a year ago I rebuilt my FICM and voltage never drops below 50.
I have a CCV reroute that completes the loop back to the intake before the turbo.

I think that's everything. I have pretty good monitoring through my Dashboss setup, so if a value might be helpful I can probably get it.

Any ideas are much appreciated.

2005 6.0 Lariat Crew Cab 4x4 Short Bed
SCT X3 Tuner, Looney Tune from Quick Tricks
Bulletproof EGR Cooler (I live in CA, smog mecca)
FICM with Atlas40 from
Updated Standpipes, Dummy Plugs and STC
4" Turbo Back Magnaflow Exhaust
DC Power 185 amp alternator and wiring upgrade
Blue Spring
Coolant Filter
CAT EC-1 Coolant
Dashboss Monitoring including pyro and fuel pressure
Zoodad Mod
fuzzman is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome