Component missing - Help - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 07-14-2013, 06:44 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Component missing - Help

I recently bought a 2006 F250 6.0 SD. On the passenger side of the engine compartment i have a missing component that I need help figuring out what was there. Here are pictures of the connections:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	truck 4.jpg
Views:	46
Size:	76.2 KB
ID:	138801   Click image for larger version

Name:	truck 3.jpg
Views:	58
Size:	84.2 KB
ID:	138809  
Tom's 2006 6.0 is offline  
post #2 of 9 Old 07-14-2013, 06:47 AM
Compression Ignition Addict
 
STANGMAN893's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: NEW WINDSOR
Posts: 710
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Looks like the vacuum solenoid. Sits next to the vacuum pump. or the vacuum pump. Been a while since I replaced mine.

STANGMAN893 is offline  
post #3 of 9 Old 07-14-2013, 06:48 AM
Compression Ignition Addict
 
STANGMAN893's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: NEW WINDSOR
Posts: 710
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Think I see the pump under your hand.

STANGMAN893 is offline  
post #4 of 9 Old 07-14-2013, 07:01 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
No the vacuum line does T off and connect prior to the missing component to that. Here is another pic of where it is supposed to be bolted to the side. It takes two bolts:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	truck 5.jpg
Views:	51
Size:	90.5 KB
ID:	138817  
Tom's 2006 6.0 is offline  
post #5 of 9 Old 07-14-2013, 07:13 AM
Premium Member
 
Ford_Fan1's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 1,416
Thanks: 11
Thanked 53 Times in 49 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Hope this helps. Here are some pics of the wires and solenoid on my 04.

*Edit* stangman is correct, you are missing your solenoid.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	electrical con..jpg
Views:	60
Size:	83.6 KB
ID:	138825   Click image for larger version

Name:	electrical con.2.jpg
Views:	44
Size:	80.5 KB
ID:	138833  


"Pickle Monster"
2004 F-350 King Ranch built 3/24/04
4" lift, 5" MBRP TB back exhaust
EGR MIA ,ported intake, 05-07 intake horn
CCSB
FX4
Firestone airbag suspension in the rear with on-board compressor
Monitored with Edge Insight CS, tuned by Gearhead
high idle mod, Atlas 40 FICM tune, Cat ELC,
2008 taillights, 08 mirrors, smoked marker lights, harpooned fuel tank, DIY headache rack, Bushwacker fender flares

Last edited by Ford_Fan1; 07-14-2013 at 07:17 AM. Reason: more info
Ford_Fan1 is offline  
post #6 of 9 Old 07-14-2013, 07:17 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well that would be the missing component... Now what is it? What does it do? The previous owner had to have taken it off for some reason.

Thanks so much for the help so far guys...
Tom's 2006 6.0 is offline  
post #7 of 9 Old 07-14-2013, 07:23 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sorry just saw that you are saying it is my vacuum solenoid. Why would someone remove that?
Tom's 2006 6.0 is offline  
post #8 of 9 Old 07-14-2013, 07:32 AM
Compression Ignition Addict
 
STANGMAN893's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: NEW WINDSOR
Posts: 710
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
When mine stopped working and I lost the 4x4 in the middle of a blizzard and locked my hubs manually.Could have been removed cause it didn't work to match it up and never got a new one cause it wasn't a major issue.

STANGMAN893 is offline  
post #9 of 9 Old 07-14-2013, 07:39 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
That makes sense.

OK so just get out and lock them manually and all is good.

Thanks again everyone for your help...
Tom's 2006 6.0 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome