EBP sensor - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-07-2013, 07:08 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
EBP sensor

My 07 threw a code for the EBP out of range type code on the way down to the family vacation campground. I got another sensor that I'm planning to replace today at the site. Here's the sensor reading at key on, engine off. Thoughts? I thought the value would match the psi of the manifold. Thanks in advance for any input!
Attached Thumbnails
EBP sensor-1370614091441.jpg  

Last edited by hallfleming; 06-07-2013 at 07:12 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-07-2013, 09:18 AM
information regurgitator
 

Join Date: Dec 2010
Location: Epping, NH
Posts: 5,949
Thanks: 20
Thanked 187 Times in 174 Posts
Feedback Score: 0 reviews
KOEO test should show the EBP_A pid within 1.5 psi of the BARO and MAP pid's.
I would replace the sensor and clean the tube.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 06-07-2013, 10:01 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the reply! I disconnected the sensor and saw a reading of 140. It threw a code for the ebp being below range. When I plugged in the new sensor without installing, I saw the same value of 406. I guess Torque's Ford extended PID's aren't psi for that sensor?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 06-07-2013, 10:11 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Found the conversion for that PID in Torque. Torque Droid App to find EOT
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 06-08-2013, 09:45 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
New sensor installed. The pipe was nice and clean. I used the above PID values and now what I assume is psi. I thought it was supposed to shown close to manifold pressure at koeo but it's not. I do see that while driving it's within 1 or so values of the "boost pressure" gauge in Torque. Does that sounds correct?

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 06-15-2013, 09:15 PM
RollinEarly05...now


 

Join Date: May 2008
Location: Klamath Falls
Posts: 3,335
Thanks: 27
Thanked 24 Times in 23 Posts
Feedback Score: 10 reviews
In a perfect world EBP/turbo boost would be 1/1. 2/1 is a good running combination thats not to hard on the engine for longevity.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:48 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors