Lots Of Smoke! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-26-2006, 08:23 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Posts: 280
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Lots Of Smoke!

for the last few days my truck has been bellowing black smoke at the beginning when accelerating from a stop. feels like a ton of turbo lag almost a dead spot, dumps black smoke then a second or two into it it takes off. have had the truck since new, 3 years now and 40k miles later. talked to marc before about what i thought was excessive turbo lag, this is way worse and never had this much black smoke before. do programmers need to be unloaded and updated somehow over time? have had an sct programmer in mine for 1.5 years or so on the middle setting. i have a great service center so will take it in over the next few days however thought i would ask the forum for their input. thanks!
truck is an 04' 6.0
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-26-2006, 08:26 AM
The Fat Mod
 
Join Date: Aug 2006
Location: Hickory, NC
Posts: 12,509
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Sounds kinda like what mine does when I get into it and have the TS turned up. Black smoke until the turbo kicks in and adds more air to the mix. Your not getting an SES or any codes are ya?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-26-2006, 08:31 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Posts: 280
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
no codes. but its never been like this before. i have turbo lag and some black smoke normally but atleast my truck is moving! feels like i'm standing still and the smoke is out of control. i should mention im not standing on the pedal either. just normal acceleration around town stuff.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-26-2006, 09:57 AM
Conservative and Proud


 

Join Date: Nov 2005
Location: Oregon
Posts: 14,472
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Very odd! TTTT, hopefully someone will be on soon with some thoughts on this.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-26-2006, 10:32 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2005
Location: Greenwood, Indiana (Indianapolis)
Posts: 7,241
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to 99Smokin73Stroker Send a message via Yahoo to 99Smokin73Stroker
Well if it wasn't doing it before than something could possibly be wrong. And you do or don't have a chip?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 09-26-2006, 10:52 AM
I don't know nuttin....

 

Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,154
Thanks: 1
Thanked 9 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like a happy injector or two
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 09-26-2006, 11:40 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Posts: 280
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i do have an SCT programmer. been in for 1.5 years or so.
i think it might be a sensor. have had a few minor sensor issues over the years. i think the egr was replace once as well.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 09-26-2006, 05:01 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
honestly it sounds like a sticking turbo to me. It could be EGR related as well though. This is another one of those "need a scan tool" situations
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 09-27-2006, 05:16 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Posts: 280
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
thanks for the help everyone. may take it in today or tomorrow so i will post what they find.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 09-28-2006, 12:44 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Posts: 280
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
took the truck in today. bad EGR and 2 injectors. what tests are done for injectors?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:39 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors