05 Loses power, idles rough, sometimes dies. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-10-2013, 05:07 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Location: Wichita, KS
Posts: 344
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
05 Loses power, idles rough, sometimes dies.

This is a good friends truck, and I haven't personally experienced the problem on his truck, so details may be a bit vague, but I will do my best.

Truck is an 05. Took it to the local PSD guru for a hard cold start and rough idle. I thought it may be injector stiction, so I hooked up my CTS to it and had cylinder contribution codes for all 8 cylinders, and the FICM voltage was a little low. So they replaced the FICM with a new ford unit, so I'm told, and now it will run fine, then all of a sudden start dropping power to the point where it won't hardly do 40mph, then when he stops it idles rough and will sometimes die. He has told me that if he turns it off and restarts, most of the time it will run fine again, bit then repeats the whole process. It is now sitting back at the mechanics shop, and he has a HUGE backlog, and my pal needs his truck back so I'm trying to help him out through the advice of the forum.

I am wondering if its an ICP sensor or and IPR that is causing the problem, but hard to say for sure.

Thank you in advance for any help!


Sent from AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-10-2013, 05:32 AM
Serving Our Country!

 

Join Date: Apr 2012
Location: Florence sc
Posts: 988
Thanks: 7
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Send a message via Skype™ to Bluedemon6.0
Egr valve sticking would cause this pull and clean the egr valve. It could be a fuel filter issue as well. You need to invest in a monitor such as scan gauge or edge ct so we can get a good look at what your engine is doing and pull the codes again.


Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-13-2013, 05:45 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2013
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Same thing happened to me, it turned out to be my #8 injector gone bad
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:44 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors