Sporadic idle.... ICP? STC? IPR? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-21-2013, 10:55 PM
Member
 

Join Date: Mar 2011
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Question Sporadic idle.... ICP? STC? IPR?

My truck is an 05 and it has been having two issues.

1. The turbo sounds like its winding up and down going down the road at a constant speed. Not a normal turbo spool. Really quickly. Thought it was egr valve . Unplugged it. Same thing. So I have turbo out and being cleaned.

2. While I have the turbo out I would like to fix my idle problem. I think it's high pressure oil related. It is not really an outstanding noise but I can defintely hear the motor going up then down when idling. I had another 6.0 that did this. Turned out to be stc fitting. Tore into this truck to do fitting upgrade and it already has the big brace that holds the branch tube. That is the upgraded version right? The support that bolts down across the back of the pump?... What else could the sporadic idle be then? Icp? Ipr? Stand tubes? Pressure on my scanguage for icp is about 590 give or take 15 to 20 when warm... Any help is greatly appreciated. Thank you
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-22-2013, 05:35 PM
Member
 

Join Date: Jul 2009
Location: Golden Valley
Posts: 71
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Gone thru 2 icp's and now on my 3'rd idle goes up and down every 2 days or so. Just annoying if nothing else. Nothing another 100 bucks wont take care of
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-23-2013, 06:59 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Feb 2013
Location: Outer Banks of NC
Posts: 100
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My 05 had a fluctuating idle, 50 rpms or so, cleaning the EBP sensor and tube fixed mine.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-23-2013, 10:56 AM
Member
 

Join Date: Mar 2011
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by darenative View Post
My 05 had a fluctuating idle, 50 rpms or so, cleaning the EBP sensor and tube fixed mine.
Where is the exhaust pressure sensor? Is it easy to get to and clean? Special tools?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 04-23-2013, 12:22 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Feb 2013
Location: Outer Banks of NC
Posts: 100
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Pretty simple to do, just basic hand tools.

Pics are worth a thousand words.
06 F250- EBP Cleaning
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 04-23-2013, 02:04 PM
Member
 

Join Date: Mar 2011
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by darenative View Post
Pretty simple to do, just basic hand tools.

Pics are worth a thousand words.
06 F250- EBP Cleaning
Awesome!!! Thanks man! I will do this tomorrow!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 04-23-2013, 03:32 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2010
Posts: 199
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 32520 View Post
Awesome!!! Thanks man! I will do this tomorrow!
Let us know if that helps ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 04-24-2013, 10:47 PM
Member
 

Join Date: Mar 2011
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
well we got the truck all back together... its almost 2 in the morning here. i changed the oil while i was working on it. it was time. anyways. i broke the oil pressure sensor. this is the only thing that is wrong on the truck. i did egr delete and blue spring upgrade while i was in there. i primed and started the truck just to make sure it would start. it sounded a little funny i thought. something did not sound right. and the no oil pressure on the dash from the sensor being broke just scared me too much to let it keep running.

on my scan gauge, my ICP was reading 0... i know its not 0 because the truck was running. could it be because of the low pressure oil sensor? and could that be why it was running a little funny?

the ICP sensor is definitely plugged in.and oil is reading on the dipstick.

one thing is for sure. i will not be working on my truck this late again any time soon...
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 06:24 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors