well i think my pump is going south what you guys think - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-05-2013, 04:14 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2012
Location: Olympia WA
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
well i think my pump is going south what you guys think

Ok guys it is a 03 at idle I see 590 on the icp and 30 on the ipr through the scangauge. Today on the way home went to pass a semi and no power so I took a look at the scan gauge and it read 850 to 900 on the icp and 78 on the IPR. Also only builds pressure to 1500 can't get it to go over that. So i'm thinking I either blew a oring or its the pump. Any ideas on what fittings I need to get to put air to the icp and oil rail. Any help appreciated. Also low side oil pressure is good no fluctuating on the dummy gauge but i'll check that also this weekend. Also no hard starts when its cold or hot thats what has me puzzled. Just happens when I go past 3/4 throttle.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-05-2013, 04:27 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2013
Posts: 321
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
When's the last time the fuel filters were done?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-05-2013, 04:41 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2012
Location: Olympia WA
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Fuel pressure never drops below 59 when hard on the throttle
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-05-2013, 04:41 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2012
Location: Olympia WA
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Usually sits around 62 when driving
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-05-2013, 04:54 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2013
Posts: 321
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like you could have a bad injector or two... Maybe hpo problem
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-05-2013, 05:14 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2012
Location: Olympia WA
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thats what i was thinking no injector codes when I hooked up the reader. i'll try to do some data logging towmorrow
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-05-2013, 05:50 PM
Premium Member

 

Join Date: Sep 2008
Location: Oakbank, Manitoba
Posts: 2,980
Thanks: 6
Thanked 82 Times in 76 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Before I say your ICP is off, you need to go back to stock and check your ICP and IPR. As you should have read, most tunes skew the ICP used by the PCM for fueling calculations, which gives a higher IPR that raises the true ICP giving you more fuel.

Your no power issue may in fact be a leak or a weak pump. It could also be a bad injector. Sometimes a weak passing moment is due to a floor-mat under the pedal. The AP is really vulnerable to a mat preventing full travel!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-05-2013, 07:43 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2012
Location: Olympia WA
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Just got done doing that put it back to stock let it warm up with a drive to the store. Shut it off there for 20 minutes came back out starts up fine. On the way home 3/4 throttle again same thing icp dipped down to 850 and ipr 78 let off the gas and coasted icp went up to 1200 then down to 700. Ipr went back to 30 again fuel pressure dipped to 59 psi
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-06-2013, 06:28 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2012
Location: Olympia WA
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well its offical High pressure oil leak got home tonite with the truck turned it off and no start icp was showing 332 and ipr 75.8 guess it time to tear it down and order some more o-rings. Anybuddy know the size of the icp threads need to pickup another air adapter kids cleaned the garage on we while I was deployed.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 03-06-2013, 07:20 PM
Premium Member

 

Join Date: Sep 2008
Location: Oakbank, Manitoba
Posts: 2,980
Thanks: 6
Thanked 82 Times in 76 Posts
Feedback Score: 0 reviews
M12-1.5mm

Same as the fuel port and a bunch of other plugs.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:49 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors