6.0L hard start, running rough until warm - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 Old 02-21-2013, 09:28 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
Join Date: Feb 2013
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0L hard start, running rough until warm

hope you can help. I've read through all the other posts, websites, you tube videos, etc and need some help.

I have a 2006 Ford F350 King ranch dually. It has 86,000 miles on it..
Last year I replaced the Oil cooler, Bulletproof EGR (bulletproof Diesel) ARP Head studs/gaskets, Dummy plug (new design with mylar washers) and reconditioned the turbo. It ran fine after I got it all back together, but i did have a small turbo leak at the input from the exhaust.
I bought this truck new and ever since I bought it it has gotten harder and harder to start. It runs fine when warmed up but takes forever and has trouble shifting until warm (which it has done since New)
I checked the FICM. 48.6 volts, and 46 while starting, pulled down the engine and checked the dummy plugs, no noticeable o ring failure, and the oil rail connector, also no o ring problems. So i'm looking at the injectors now. any thoughts? can they be tested, glow plug tests? any ideas? i do notice that some of the clips holding the injector wiring through the head are missing. since this is the third time this engine has been apart by multiple mechaincs, i dont know if the pieces ended up in the block, or whether the other mechanics caught them and just discarded. if the pieces did end up in the motor, where do they show up and is this a potential cause of the hard start (takes three tries if its not plugged in) and sluggish run until warm. thanks for the help.
joem2006 is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 Old 02-21-2013, 09:41 AM
Compression Ignition Addict
at0075's Avatar
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,076
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Injector problems. Sounds like a typical severe 6.0 cold start problem. Really bad injector stiction will cause it to run like total crap. Switch to t6 5w40 rotella and get some rev-x or archoil and it will help wonders

2004 f350 6.0, 6spd, studs, 175/stock warrens, deleted, blue spring, 6.4 banjos, strait 4 in exhaust, zoo dad mod, 35s, 3.5 in lift,

at0075 is offline  
Sponsored Links

hard start, sluggish running

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome