6.0 bad injector ? - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 01-24-2013, 02:34 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Pistolgrip426's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Ottawa,canada
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
6.0 bad injector ?

04.5 mota' been running awesome,all of a sudden we get -40*C cold weather,truck ran great yesterday,then all of a sudden idled with a slight miss,got a #1 imbalance code,but runs well under load,just idle,hopeful that it just maybe plugged filter or fuel gelled a bit,added lotsa conditioner and filled it up,before parking it overnite,,,fired right up this morning,still -40,filters are only 1 month old,thinking of changing them again this am, lift pump is about 1 year old,has blue spring,but don't have a fuel press. guage. what ya'all think ?

2004.5 F-550,4x4,6.0,auto,CTS monitored,
Performance Machine egr delete,caterpillar elc,blue spring, CTS Monitor,flat plate agm batteries,K8 code, super tow pkg. (4.88),twin line recovery wrecker.
Pistolgrip426 is offline  
post #2 of 9 Old 01-24-2013, 07:39 PM
Compression Ignition Addict
 
04cr450's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: bel air, maryland
Posts: 2,121
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 39 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
hmmm. Ive never had a failed injector cause i miss at idle... Faulty injects are known for hesitation on accelerating around 1700 to 2000 rpms or the other way at WOT... Usually a miss at idle i would look at the ICP sensor first. But yes in that extreme freaking cold temps an injector could go south.. Just giving you other ideas

Late 04 f350 lariat.

bpd
marty's regulated return
205/75 injects from holder's
WPE stage 3 ported intake
64.5 borg warner fmw ,compounds in the works now! Comp turbo set up
Warren comp trans
all the typical mods

Big thanks to Dale! The man is a true professional

Last edited by 04cr450; 01-24-2013 at 07:44 PM.
04cr450 is offline  
post #3 of 9 Old 01-24-2013, 09:57 PM
Banned
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,048
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I wouldn't make any assumptions that anything is wrong until the weather warms up. Keep in mind, if your engine was 'officially' an International engine, your owners manual would instruct you to run the idle at 1200 rpm minimum, in temperatures below +20 F. (And you are WAY below that!) That cold, gelling is an issue, the spring for your pressure regulator....does it still have the same force at that temperature? I doubt it. You're lucky it even started.....
rdezs is offline  
post #4 of 9 Old 01-25-2013, 06:51 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Pistolgrip426's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Ottawa,canada
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Lucky it started, ? Lol, wrong! canadian winter prep pkg. is way different than factory, the truck has fuel tank heaters, battery heating pads , and oil pan heater, it fires up at summertime eot and ect temps, fuel here is clear #1 it doesnt gel on city driving trucks, filters are changed every month in winter.,just in case of water intrusion, bluespring is not gonna go below stock spring specs, my tech told me to drive it like a rental and check oil for fuel often, supposed warm up 20* tommorrow, gonna leave it in my shop all wknd. See if she clears up by monday.running fine today, just that small miss at idle,definitely fuel related.

2004.5 F-550,4x4,6.0,auto,CTS monitored,
Performance Machine egr delete,caterpillar elc,blue spring, CTS Monitor,flat plate agm batteries,K8 code, super tow pkg. (4.88),twin line recovery wrecker.
Pistolgrip426 is offline  
post #5 of 9 Old 01-25-2013, 12:28 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Pistolgrip426's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Ottawa,canada
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Changed ICP pigtail this aft. Made no difference, sensor is only 3 months old, have 580psi @idle, but getting 2290 code, for long time, ipr is a year old, i don't have any HPO leaks, i don't believe. I do have a nasty driver side up pipe leak. Have a new one in my shop gonna change tommorrow.

2004.5 F-550,4x4,6.0,auto,CTS monitored,
Performance Machine egr delete,caterpillar elc,blue spring, CTS Monitor,flat plate agm batteries,K8 code, super tow pkg. (4.88),twin line recovery wrecker.
Pistolgrip426 is offline  
post #6 of 9 Old 01-25-2013, 01:33 PM
Banned
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,048
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Pistolgrip426 View Post
Lucky it started, ? Lol, wrong! canadian winter prep pkg. is way different than factory, the truck has fuel tank heaters, battery heating pads , and oil pan heater, it fires up at summertime eot and ect temps, fuel here is clear #1 it doesnt gel on city driving trucks, filters are changed every month in winter.,just in case of water intrusion, bluespring is not gonna go below stock spring specs, my tech told me to drive it like a rental and check oil for fuel often, supposed warm up 20* tommorrow, gonna leave it in my shop all wknd. See if she clears up by monday.running fine today, just that small miss at idle,definitely fuel related.
Nice set up! A real necessity I'd say.
rdezs is offline  
post #7 of 9 Old 01-25-2013, 07:38 PM
Powerstroke Techie
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2,023
Thanks: 43
Thanked 60 Times in 60 Posts
Mentioned: 25 Post(s)
Quoted: 82 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
probably needs an injector. i mean, it aint unheard of..

the richest ones are not those who have the most, but those who need the least

**i don't use capitals. deal with it**
kaya is online now  
post #8 of 9 Old 01-26-2013, 04:33 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Pistolgrip426's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Ottawa,canada
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ya,prolly,just never had a 6.0 that would go up and down hills on the cruise @65mph,and never miss a beat, loaded or empty and just miss at idle,they usually just go limp in my experience,lol at least it made me $3k with a bad injector and I didn't have to take it out of svc for 2 days of the cold snap,which is supposed to end today or tonite.

2004.5 F-550,4x4,6.0,auto,CTS monitored,
Performance Machine egr delete,caterpillar elc,blue spring, CTS Monitor,flat plate agm batteries,K8 code, super tow pkg. (4.88),twin line recovery wrecker.
Pistolgrip426 is offline  
post #9 of 9 Old 01-26-2013, 08:26 AM
Powerstroke Techie
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 2,023
Thanks: 43
Thanked 60 Times in 60 Posts
Mentioned: 25 Post(s)
Quoted: 82 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
what is the ipr reading at idle with 580 icp? if it's at 85%, i'd say either the pump is weak, the ipr is bad, or you have a bad leak. since the ipr is new-ish, i doubt that. if it starts fine hot, i doubt it's a leak. kinda narrows it down..

the richest ones are not those who have the most, but those who need the least

**i don't use capitals. deal with it**
kaya is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome