Injectors or ICP? - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 11-13-2007, 03:22 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Injectors or ICP?

Well the shuddering that I have been having is not the transmission. My mechanic thinks it something to do with the injectors. Hes not a diesel mechanic so hes not to sure. But I was also thinking the ICP sensor? The truck is an 06' with 63k miles, just wondering if this would be covered under the engine warranty? Could this also be why I am seeing only 11.6- 12.3 mpg, completely empty, babied throttle?
stangs400 is offline  
post #2 of 9 Old 11-13-2007, 04:57 AM
Compression Ignition Addict
 
npccpartsman's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Gods Country/Home
Posts: 1,713
Thanks: 22
Thanked 13 Times in 13 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 5 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I've never seen or heard of an ICP sensor on a later model failing, only the 6.0's with the ICP under the turbo (03's and early 04's). The engine has warranty for 5yr/100K w/$100 ded. so take it in and get it diagnosed. If your mechanic has no diesel experience, especially no 6.0 experience, he doesn't need to be guessing. It gets real expensive realy quick on these motors.

I Bleed Razorback Red

Ford Makes It, International Shakes It, Casserly Fuels It, KC Turbo Spools It, SCT Tunes It, and Trucks Unlimited keeps her Rockin the Road
npccpartsman is offline  
post #3 of 9 Old 11-13-2007, 06:45 AM
Premium Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Scottsboro, Alabama
Posts: 634
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
Stang, when you say shuddering, what exactly are you experiencing? Is this at idle, while driving with no load, or under heavy load?

Just curious...and free bump for ya!

2006 F-250 PSD CC 4x4 FX4
2008 F-250 PSD CC 4x4 FX4 - Sold!
2005 F-250 PSD CC 4X4 FX4 - Traded!
Vegistroke V3 - 115,000 miles and counting!

2000 Camaro SS - Sold!


Marv is offline  
post #4 of 9 Old 11-13-2007, 08:34 AM
Compression Ignition Addict

 
bfloyd4445's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Drain Oregon
Posts: 2,479
Thanks: 17
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by stangs400 View Post
Well the shuddering that I have been having is not the transmission. My mechanic thinks it something to do with the injectors. Hes not a diesel mechanic so hes not to sure. But I was also thinking the ICP sensor? The truck is an 06' with 63k miles, just wondering if this would be covered under the engine warranty? Could this also be why I am seeing only 11.6- 12.3 mpg, completely empty, babied throttle?
with 3.73's empty in town should be 14.5 and highway +17 depending on speed. in my truck, 55= +22, 60= 22, 65= 19, 75= 17. Thats un moded 100% with mobil 1 delvac 100% synthetic motor oil. Mentioned the oil cause immediately after switching over to the M1D Syn my mileage jumped up 1,2 mpg. Before the syn I never saw over 20mpg, hardly ever even 19. My results are based upon the same 450 mile stretch of highway and with the cruise control engaged.

Britt

2007 F250 CC SB 4X4, SB, PSD, Lariet, stock
1975 Ford 2000 ROP Diesel tractor < ran without oil for 2/10 mile 7/12/2009> Stills runs as good as ever

"If you don't read the newspaper you are uninformed,
If you do read the newspaper you are misinformed."
-Mark Twain
bfloyd4445 is offline  
post #5 of 9 Old 11-13-2007, 06:34 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Just changed to synthetic about two days ago. I can notice a slightly unnormal surge/shake at idle now, but mostly lower RPMS when cruising about 55 mph in overdrive. Im starting to think an injector maybe bad because this thing is becoming a dog off the line, only goes anywhere when the turbo spools up to about 15 psi...
stangs400 is offline  
post #6 of 9 Old 11-14-2007, 05:25 AM
Compression Ignition Addict

 
bfloyd4445's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Drain Oregon
Posts: 2,479
Thanks: 17
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by stangs400 View Post
Just changed to synthetic about two days ago. I can notice a slightly unnormal surge/shake at idle now, but mostly lower RPMS when cruising about 55 mph in overdrive. Im starting to think an injector maybe bad because this thing is becoming a dog off the line, only goes anywhere when the turbo spools up to about 15 psi...
Yeah, something is going on there. The new D isn't conmsistant so maybe you need to add a double dose of PS additive to your fuel. My neighbor was complaining about his 04 and I picked him up a jug at napa and within fifty miles on a double dose she was back to normal. Still that way and that was two months ago. Hid truck is used in his road building business and dosen't sit around.

Britt

2007 F250 CC SB 4X4, SB, PSD, Lariet, stock
1975 Ford 2000 ROP Diesel tractor < ran without oil for 2/10 mile 7/12/2009> Stills runs as good as ever

"If you don't read the newspaper you are uninformed,
If you do read the newspaper you are misinformed."
-Mark Twain
bfloyd4445 is offline  
post #7 of 9 Old 11-14-2007, 05:29 AM
Powerstroke Techie

 
Clay Henry's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,248
Thanks: 1
Thanked 20 Times in 18 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 23 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Any codes?

2003 6.0 F350 dually on high cholesterol fuel (WVO)
2000 7.3 Excursion also on a high cholesterol fuel



Clay Henry is offline  
post #8 of 9 Old 11-14-2007, 02:18 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
No codes...But took it to the stealership and #6 injector was bad. Going to pick it up now, so we will see!
stangs400 is offline  
post #9 of 9 Old 11-16-2007, 07:16 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 113
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
im having the same problem can some one help me out
f250turboback is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome