Odd surge on acceleration - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 Old 06-11-2012, 07:52 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: May 2012
Location: Jacksonville FL
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Odd surge on acceleration

So I just completed the following

Restore and Restore+ flushes
EGR Delete
Replaced turbo Y pipe
EGT Probe install
Oil Cooler replacement
Updated turbo oil feed and drain lines
Updated standpipe and dummy plugs
Converted to Rotella T6
New oil and fuel filters
Blue spring upgrade
FICM Resolder

Truck is running great except that sometimes on acceleration I will get a small surge where the engine jumps like I goosed the pedal a bit. After the blurp in RPM's it continues accelerating just like normal.

It didn't do this before, I thought it might be air making its way out of the oil system, but it's been over 100 miles and it's still does it. It doesn't do it all the time.

Checked it and there isn't any codes

Any thoughts?
jcdillin is offline  
post #2 of 12 Old 06-13-2012, 07:14 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 104
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Icp, hopefully you don't have an 03
87mustang is offline  
post #3 of 12 Old 06-14-2012, 02:17 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: May 2012
Location: Jacksonville FL
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Nope I have an 04.

I was going to try swapping the ICP and the IPR and see if that helped at all.
jcdillin is offline  
post #4 of 12 Old 06-14-2012, 11:05 PM
Compression Ignition Addict
 
strokemyego's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 166
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
all you'd have to do is unplug the icp and it will run on a default strategy. if it goes away replace the icp sensor. got an update on where your at? you sure your turbo isn't sticking?
strokemyego is offline  
post #5 of 12 Old 06-15-2012, 02:17 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: May 2012
Location: Jacksonville FL
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ahh I was under the impression you couldn't drive it with the ICP disconnected.

Right now i've just been driving it to see if it's still air working itself out of the system. Not sure if it's my imagination but I think it may be happening less. Guess i'll give a few more days and see.
jcdillin is offline  
post #6 of 12 Old 06-15-2012, 08:03 PM
Compression Ignition Addict
 
strokemyego's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 166
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yes you can run it give it a shot. i do it often
strokemyego is offline  
post #7 of 12 Old 06-16-2012, 03:57 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: May 2012
Location: Jacksonville FL
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So an update, took it to the dealer to have my PCM flashed to get my insight working with all PIDs. So far it's running even better, just sits there and idles smooth as butter. The surge is less often and not as strong.
jcdillin is offline  
post #8 of 12 Old 06-16-2012, 04:47 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2008
Location: port arthur texas
Posts: 4,222
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 62 Times in 58 Posts
Feedback Score: 0 reviews
You may want to try a oil additive like rid-x and a diesel additive, you may have a little striction going on.


Lord I shall lead them to the water but I will not try to make them drink
dannyboy950 is offline  
post #9 of 12 Old 06-16-2012, 06:27 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: May 2012
Location: Jacksonville FL
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I've been thinking of doing a rev-x treatment, I also run diesel additive on every tank, well i've only owned the truck for 2 tanks so it hasn't been much yet.
jcdillin is offline  
post #10 of 12 Old 06-16-2012, 06:51 AM
Premium Member

 
sealeveloc's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ocean City, MD
Posts: 1,930
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 17 Post(s)
Thanks: 35
Thanked 54 Times in 48 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Mine does the same thing. i installed a hpop gauge, thats when it started. I've un hooked the gauge and it does it less often, and when it does it, its less of a surge. It also seems to happen more often in my tow tune, when not towing, than it does in my DD x race from IDP. But when it does it with the hpop gauge hooked up the gauge bounces all over the place. i ordered a new pig tail for the gauge, bc i had to modify the pig tail to make it fit. now I've learned to pullout the lil white cup in icp plug. will see what that does. Im running a double dose of rev x oil additive, can't tell if it is helping, bc the truck runs so much smoother with that stuff anyways.

Byron
O6 350 XL
The usual I wanna go fast mods,
maybe a lil more,
maybe a lil less

sealeveloc is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome