Early 04 Cranking But Not Starting - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-16-2012, 04:49 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Early 04 Cranking But Not Starting

I have an early 2004 6.0 that I can't get to start. I bought the truck as a project and dont know much about it. The previous owner said it needed 2 injectors and a ICP sensor which he had started to replace the sensor but gave up.

After I replaced the ICP the truck still wouldnt start. So I bought auto enginuity and checked the engine to find that it had low high pressure oil psi. The ICP read .22v. A few months later the HPOP was finally replaced as well as the ficm from ficmrepair.com.

Now I've been trying to get it to start and its still not going. I did an injectors buzz test and it said 1,4,6,7 had low circuit. If I go try to start the truck after its been sitting it will knock like a 7.3 with a loose wiring harness or like its not getting enough fuel and it will puff out a good amount of black smoke for one attempt. After I let the starter cool it might keep knocking with no smoke or it might just crank. When it knocks with no smoke AE reads 2300psi for the ICP. When it just cranks AE reads 3200psi.

All fluids are topped off and recently replaced as well as new filters all around. I found what looked like chewed up metal injector o rings around the IPR valve and on the HPOP. But I have a hard time believing there are 4 bad injectors. And the truck does build base oil pressure.

It seems like maybe a wire somewhere is loose? Any ideas where to look/what to do?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-16-2012, 08:36 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Posts: 200
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Any codes? If you got 4 injs down I could see it knocking real bad almost like a really cold 7.3 or with a loose harness. It is possible there are 4 bad injs and the trash could have taken out the HPOP in theory. If you can pull your IPR valve and check the screen. Also make sure your fuel system is bled out. The easiest way I have found is to pull the uppper fuel filter cap and have someone cycle the key until you see most of teh bubbles disappear.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-16-2012, 09:06 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So i guess I forgot to check the ficm... One of the plugs was loose. Truck starts up. I'll drive it around and see what I find. Also gonna run ae for contribuition.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-16-2012, 11:38 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Posts: 200
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ha gotta love stupid mess ups that dont cost anything and are an easy fix. I usually spray the FICM with silicone spray so they plug in easy. Glad to head ya got it fixed!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 06:17 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors