check engine light HELP PLEASE - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-27-2011, 08:34 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Posts: 1,073
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
check engine light HELP PLEASE

i have a 04 6.0. ran all day fine. got out to my truck tonight started it up and the light came on. seems to be running fine and all the gauges seem to be ok. any ideas what could cause it. i do know that when its cold it runs like a t total piece of crap. i figured it was injector stiction but not sure if its related. any ideas
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-28-2011, 02:34 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2008
Location: port arthur texas
Posts: 3,469
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 18 Posts
Feedback Score: 0 reviews
There are just so many things it could be. You need to get it scanned see what codes are there. Otherwise we are just guessing.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-28-2011, 08:14 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Posts: 1,073
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ok ran the test. a p2285 code came up. ICP any have any info on this??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-28-2011, 08:18 PM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 12,334
Thanks: 5
Thanked 85 Times in 80 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Is it an early or late 04 model? You can tell by looking at the front of the passenger side valve cover right under the GPCM. If the ICP sensor threads into the valve cover then it is a late 04.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-28-2011, 08:46 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Posts: 1,073
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
its an early 04 truck with an 03 motor. is this simple to fix? what exactly is it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-28-2011, 08:48 PM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 12,334
Thanks: 5
Thanked 85 Times in 80 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by at0075 View Post
its an early 04 truck with an 03 motor. is this simple to fix? what exactly is it.
Your ICP sensor is junk. Probably leaking oil into the connector. You need to replace the sensor and splice in a new pigtail. It's a PITA on the 03 engines because it's under the turbo.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-28-2011, 09:45 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Posts: 1,073
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It also said something on the scanner like low flow or something. Well if it's something I could do it home that would be great. Don't wanna spend a fortune at a shop. My check engine light actually went off today after I put fuel in. Kinda weird but it sounds like a typical sensor problem. Would the sensor being bad cause it to run bad cold?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-28-2011, 10:27 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2011
Posts: 152
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I get this code every once in a while too... Truck runs like a champ though! I just clear it with my cts.... It is a late 04. Is this something common? Will it hurt anything?


Sent from my Autoguide iPhone app
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-29-2011, 05:03 AM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 12,334
Thanks: 5
Thanked 85 Times in 80 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by at0075 View Post
It also said something on the scanner like low flow or something. Well if it's something I could do it home that would be great. Don't wanna spend a fortune at a shop. My check engine light actually went off today after I put fuel in. Kinda weird but it sounds like a typical sensor problem. Would the sensor being bad cause it to run bad cold?
It probably said (ICP) injection Control Pressure circuit low. You can do it at home, it's just a pain to get to.

Quote:
Originally Posted by BeXtreme04 View Post
I get this code every once in a while too... Truck runs like a champ though! I just clear it with my cts.... It is a late 04. Is this something common? Will it hurt anything?


Sent from my Autoguide iPhone app
Yours should be on the top of the passenger side valve cover towards the front. You can remove it and clean the end and see if it helps. Also, look for oil inside the connector. If oil is present, replace sensor and pigtail.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-29-2011, 08:10 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Posts: 1,073
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the help!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:48 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors