Need advice - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-07-2011, 10:45 AM
Firefighter Member
 

Join Date: Dec 2008
Location: Dunnellon, FL
Posts: 748
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Need advice

Ok so my truck has been doing this off and on for 4 or so months. Sometimes when I come to a stop and then go to go when the engine sounds clogged. It pours out white smoke and will accelarate but ever so slow meanwhile pouring out smoke. It seems to shift up a gear and continues untill suddenly you hear the turbo spool up and blow its last smoke colum then runs fine. Truck does not do this evertime just every now and then. Anybody know what might be wrong or had this happen to them? Need help soon, thanks for looking.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-07-2011, 10:47 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 321
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
could be your egr cloging up
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-07-2011, 10:50 AM
Almostdunfukinwidit


 

Join Date: Nov 2006
Location: Trempealeau, WI
Posts: 30,291
Thanks: 31
Thanked 40 Times in 40 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Dave
EGR or stuck turbo vanes.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-07-2011, 01:49 PM
Firefighter Member
 

Join Date: Dec 2008
Location: Dunnellon, FL
Posts: 748
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
turbo is what I was thinking myself. guess i'll clean the turbo this weekend and pop the egr valve off and see what it looks like. Another question on that note is I've been told that the gasket in the housing (green big one) isn't there on the 03's....any thought
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-07-2011, 03:01 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Posts: 200
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Agree with the sticking turbo and possible sticking EGR valve but not sure what gasket or housing your talking about?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-07-2011, 07:46 PM
Firefighter Member
 

Join Date: Dec 2008
Location: Dunnellon, FL
Posts: 748
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
umm when you take the turbo apart to clean the vanes.....is there something there or no? Well tomorrow going to pull the egr valve out and see what it looks like....I cleaned it about a year ago and we'll see how it is now as for the turbo maybe this weekend.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-08-2011, 05:19 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Posts: 200
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No gasket between the halves
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-10-2011, 12:52 PM
Firefighter Member
 

Join Date: Dec 2008
Location: Dunnellon, FL
Posts: 748
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
thanks.....by the way I believe that it is a dirty egr.....pulled and cleaned it with a small brush today. Was told that if even a small peice of something gets stuck and leaves the valves open which will cause power lost and lots of white smoke.....time will tell now.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-10-2011, 01:23 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: wichita ks
Posts: 971
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Any wetness inside the EGR valve hole?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-14-2011, 04:47 PM
Firefighter Member
 

Join Date: Dec 2008
Location: Dunnellon, FL
Posts: 748
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
little update.....no wetness by the way. Pulled a egr valve out of a 05 wrecked with low miles today and put in my truck. Drove the truck a little today but had no issues. Think I solved the problem but time will tell will update in a few days after some more driving test.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:06 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors