slight surge idle w/studder. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-02-2011, 11:34 AM
Chapter Director
 

Join Date: Oct 2007
Location: Gloucester, va
Posts: 1,206
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
slight surge idle w/studder.

so yesterday i was on my way to my dads to pick some stuff up and noticed when sitting at a light the engine has a slight surge not constant but evey so often it would jump maybe 50-150 rpms and would even make the truck roll forward a little depending how much pressure i had on the brakes. it has been doing that for a little bit now maybe 2 weeks but yesterday was the first i noticed when coming to a stop about 5-10 sec after complete stop it would start studdering a little not enough to say it was a misfire but enough to know it was there. about 3 weeks ago on my way to the dump i noticed in about 3rd gear around 2800-3000 rpms at maybe 1/2 throttle i would get a slight mis only did it the one time so didn't think much of it but now with this happening not sure if it is related. i mentioned it to a friend that is a ford tech and said something about being a injector mis. all injectors probably only have about 40-45k miles.

any ideas from you guys. hope im not having injector problems. don't have that kind of money. but if it is then im not putting factory back in it.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-02-2011, 01:25 PM
Powerstroke Techie


 

Join Date: Jan 2011
Location: UPPER SALFORD PA
Posts: 2,023
Thanks: 80
Thanked 60 Times in 32 Posts
Feedback Score: 13 reviews
sounds like you should take a look at icp readings it may be starting to go.

Last edited by JUGERNAUT; 09-02-2011 at 07:35 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-02-2011, 07:22 PM
Banned
 

Join Date: May 2009
Location: (518) on the boarder of MA+CT
Posts: 1,023
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to PowerstrokeTech82787
doesnt sound like an injector-you may have a high pressure oil leak developing, i ran into this problem with picky customers and found stand pipe orings worn, dummy plug o rings worn, stc fittings (depending on year), and ICP sensors weeping oil, IPR screens being clogged, or mechanical failure of the IPR itself. Ive road tested and found this by holding them wide open quite a bit and notice a buck/skip monitor ICP IPR FICM MPWR because a ficm on its way out ive found causes a buck/skip while under load as the voltage drops. Monitor those pids and see the IPR commanding and going to 84.99% and the ICP fall down then spike up level off and spike up again.

If you see any oil purged through the ICP sensor and on the harness-replace them both. You can remove them without pulling the turbo and intake. I do all the time.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-05-2011, 05:37 AM
Chapter Director
 

Join Date: Oct 2007
Location: Gloucester, va
Posts: 1,206
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I was thinking icp I've had that go bad before causing the surge at idle but not the studdering. Can a bad icp cause the studdering too? Ficm was replaced back in November also has new hpop.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-06-2011, 03:50 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2008
Location: Derby, CT
Posts: 333
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I had the surging problem on mine and while it was doing it in the driveway I played with the plugs going to the FICM and that cleared it right up. Not sure if one was loose or if its a bad connector but you might want to start there, The pigtails can be replaced if needed.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 09-06-2011, 07:07 AM
Chapter Director
 

Join Date: Oct 2007
Location: Gloucester, va
Posts: 1,206
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ill try it out thanks any more input about the icp possibly causing the problem?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:47 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors