Surging/Wierd Idle PLEASE HELP!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 12-05-2010, 11:56 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Surging/Wierd Idle PLEASE HELP!!

Hey Guys,

I recently developed surging idle after the engine warms up.... here is whats happening, after i drive it on the highway, and i come to a stop at the stop light i could feel the idle surging.... it goes up and down, you can feel the vibration inside, not really like a miss, but more of a whole truck vibrating, and it sounds really weird through exhaust (i have turbo back MBRP with no kitty so you can really hear the stuff)... also when at stop light and turbo vanes are circulating, and the exaust tone goes from whistle to rumble so to speak, idle starts acting up as well, like the vanes get stuck, or they are trying to change position from open to closed, but they dont it sucessfully.... Also, before when i turn A/C on or off, engine would never feel it, but now when I turn A/C I can really feel it, and surging idle crap/vibration starts happening again... In the past 9 months i have put 8 brand new injectors, HPOP, HFCM, FICM...

Any help is always APPRECIATED!!!!!!!!!

2003 Ford Excursion Limited, 6.0 Powerstroke, 4x4, V&B code springs, bilstein shocks.
Dejo0223 is offline  
post #2 of 8 Old 12-05-2010, 12:12 PM
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Marshes Siding
Posts: 84
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have the same problem and have had for quite some time. I also have mbrp and the truck also changes when you turn ac on i took the truck in to the dealer they cleaned the turbo changed egr but same symptoms if ou figure anything out let me know

[SIGPIC][/SIGPIC]
2007 Ford F250
MBRP 4" Stainless Turbo back, Isspro trans temp, pyro, boost gauge, Sct with custom tunes
http://www.youtube.com/watch?v=-fBLZ7SLstQ
stevenbryant19 is offline  
post #3 of 8 Old 12-05-2010, 12:21 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Unhappy

i have a 97 7.3 it has no power.i just bought it. dirt cheap .when i try to drive it it has no acceleration and sounds like a miss.
the check engine light does not come on at all.i plugged in my code reader to be sure and there are no active codes.
this is what i have done.
1) fuel filter
2)oil and filter change
3)air filter

i am thinking a fuel pressure test is next but i am not sure where to check it.i am new to diesels and can only assume that there is a shrader port somewhere.
also i do not know what the pressure should be.
any suggestions on where to go with this problem would be great.
thanks
fuzzball is offline  
post #4 of 8 Old 12-05-2010, 02:38 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
Gatorstroke 6.0's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gainesvile Florida
Posts: 119
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
For surging you could have them check the fuel pressure on the rails. Might be bad plugs at the ends of the rails leaking fuel. Also it could be one of the idle valves having issues I was having surging and had to have one replaced but I cannot remember which one it was exactly. hope this helps some

2006 F250 Lariat CCSB 4x4 off-road
lifted on 35's (Toyo MT's)
Pure Performance 4 inch 4 link with Bilstein 5100's
SCT livewire with innovative tunes!
Gatorstroke 6.0 is offline  
post #5 of 8 Old 12-05-2010, 03:02 PM
Compression Ignition Addict

 
Heathrm's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Corpus Christi, TX
Posts: 560
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
It sounds like an ICP Sensor, I just changed mine today for the same problems. Do you have the ability to read codes? If so, what codes are you getting. I don't think it is the plugs on the fuel rails, as the OP's truck is an 03. Those plugs don't come into play unti the late 04 build engines, I think. If you don't have the ability to read codes, find someone who can help you out with this. I waited until I threw a code before I changed anything, I didn't want to throw money at a problem without knowing what it was.

2004 Excursion Limited, 198,000 miles,
Edge CTS (Gauges only), ZooDad, Turbo Timer, DieselSite Coolant Filter,
RCD EGR delete, CCV reroute, Amsoil By-pass Filter, FireStone RideRite Air Springs,
FICM from Ed with Atlas 40 tune, No Kitty, FPR Blue Spring, DC XP270 Alternator


Heathrm is offline  
post #6 of 8 Old 12-05-2010, 03:08 PM
Powerstroke.org Fanatic
 
ford diesel power's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Fairmont, WV
Posts: 127
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Heathrm View Post
It sounds like an ICP Sensor, I just changed mine today for the same problems. Do you have the ability to read codes? If so, what codes are you getting. I don't think it is the plugs on the fuel rails, as the OP's truck is an 03. Those plugs don't come into play unti the late 04 build engines, I think. If you don't have the ability to read codes, find someone who can help you out with this. I waited until I threw a code before I changed anything, I didn't want to throw money at a problem without knowing what it was.
I agree with you. Its the ICP sensor.

2000 Ford F-250 Lariat 4WD
Garrett Turbo
Leveling Kit
Gloshift pillar gauges
5" Straight Exhaust
Torque Converter Lockup Switch
Clarion 7" Touchscreen GPS Navigation
285/75R16 Cooper STT
Wicked Wheel
Warn Hubs

This is what it looked like when i bought before new tires and touch screen.
http://www.youtube.com/watch?v=IJ5TztHOYCc
ford diesel power is offline  
post #7 of 8 Old 12-05-2010, 03:50 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I tried to pull the codes but there were none... no check engine light, no codes...i will try new ICP, and hopefully that takes care of it.

I really appreciate it guys!

2003 Ford Excursion Limited, 6.0 Powerstroke, 4x4, V&B code springs, bilstein shocks.
Dejo0223 is offline  
post #8 of 8 Old 12-05-2010, 04:16 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2009
Location: Great Falls Montana
Posts: 322
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i agree with the ICP sensor. i had the same problem for like 6 months and i never threw a code. finally about 3 weeks ago it threw a code for icp sensor so i replaced it and it finally went away. so im down with the icp sensor

2003 F350 XLT with a 6.0 PSD
Viper 5701
SCT with Innovative Tunes
(Tow, Tow/Brake, Aggressive Street, Extreme Street, Extreme Race)
4" Turbo Back Straight Pipe
Sinister Diesel EGR Delete
Autometer Z-Series Pyro, Boost, and Trans Temp
S&B Intake
08+ Rear Conversion PTM
05+ conversion PTM with Hellas Frenched in Bumper
Factory Fender Flares
5k HIDs
Reflexxion Cowl Hood
Maxx Lift 2.5" Leveling kit
22" Hulks with 37" Toyo M/T's
2-12's and 1100 watts RMS
Wojo is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome