'03 6.0 is developing a random no-start problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 02-28-2010, 10:43 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Springfield, VA
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Question '03 6.0 is developing a random no-start problem

So this evening was the third time in a month or two that my truck has not started on the first try. Turn the key on, wait for the glow plug light to go out, turn the key to start, and it just cranks. I turn the key off, back on, and it starts right up like it normally does.

Seems to me to be some sort of electrical gremlin. I hear the fuel pump running (which was replaced by the previous owner 50,000 miles ago). I also noticed that it pumps out some white smoke (unburned diesel) during this no-start bit, so I believe it's injecting fuel.

Thoughts?

I'm hoping that it's not planning on leaving me hanging somewhere inconvenient... gotta scan it for codes tomorrow.


1991 Volkswagen Jetta 1.6TD ECOdiesel -- 423,000 miles
2003 Ford F-350 6.0 -- 131,000 miles
1987 Mercedes-Benz 300SDL -- 307,500 miles

2000 Volkswagen New Beetle TDI (RIP)
1987 Mercedes-Benz 190D 2.5 Turbo (sold)


Helpful Links:
6.0 no-start | 6.0 turbo reconditioning | Test your coolant!

VeeDubTDI is offline  
post #2 of 8 Old 03-01-2010, 12:39 AM
Tennessee Powerstrokes

 
GoFastPadre's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Lebanon TN
Posts: 2,830
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
The white smoke sounds like a egr problem. It may be sticking just enough to cause the problem. I am sure a more qualified tech will be by soon though so here is a

tennesseepowerstrokes@gmail.com To reach GoFastPadre Tennessee Powerstrokes Official Chapter Area





GoFastPadre is offline  
post #3 of 8 Old 03-02-2010, 07:31 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Springfield, VA
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
New EGR valve and it's unplugged. It pumps out the white smoke while cranking (unburned diesel) but not while running.


1991 Volkswagen Jetta 1.6TD ECOdiesel -- 423,000 miles
2003 Ford F-350 6.0 -- 131,000 miles
1987 Mercedes-Benz 300SDL -- 307,500 miles

2000 Volkswagen New Beetle TDI (RIP)
1987 Mercedes-Benz 190D 2.5 Turbo (sold)


Helpful Links:
6.0 no-start | 6.0 turbo reconditioning | Test your coolant!

VeeDubTDI is offline  
post #4 of 8 Old 03-02-2010, 07:35 AM
Powerstroke Techie

 
Clay Henry's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Tuttle, OK
Posts: 17,248
Thanks: 1
Thanked 20 Times in 18 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 23 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
white smoke is unburnt fuel at low temps. Black smoke is unburnt fuel at high temps.
Mine has always puffed some white smoke on startup...

2003 6.0 F350 dually on high cholesterol fuel (WVO)
2000 7.3 Excursion also on a high cholesterol fuel



Clay Henry is offline  
post #5 of 8 Old 03-02-2010, 07:38 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Springfield, VA
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I'm beginning to wonder if the Edge tuner has a wiring issue with it. Sometimes the MAP signal is not present, sometimes it is, and sometimes it's through the roof. All the more reason to get an SCT!


1991 Volkswagen Jetta 1.6TD ECOdiesel -- 423,000 miles
2003 Ford F-350 6.0 -- 131,000 miles
1987 Mercedes-Benz 300SDL -- 307,500 miles

2000 Volkswagen New Beetle TDI (RIP)
1987 Mercedes-Benz 190D 2.5 Turbo (sold)


Helpful Links:
6.0 no-start | 6.0 turbo reconditioning | Test your coolant!

VeeDubTDI is offline  
post #6 of 8 Old 03-02-2010, 08:15 AM
Chapter Director
 
psd_va's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Gloucester, va
Posts: 1,206
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have the same exact problem that has started for me to. In thinking something with glow plugs. My egr is deleted so don't think its anything with that.

03 F350 6.0 SRW 4X4 lariat

481hp 832tq

8" super lift 385/70r16 Toyo MT's
FatBoy traction bars
Durastroke stg1
intake
MBRP 5" straight pipe
Custom tuned by Vivian "Looney Wild Track"
Edge Insight CTS
Zoodad mod
high idle mod
6.4 banjo bolts
Updated fuel pressure regulator (Blue spring mod)
EGR cooler delete
6K 55w HID's
6k 35w fog HID's
B&W turnover ball


psd_va is offline  
post #7 of 8 Old 03-02-2010, 08:18 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Springfield, VA
Posts: 380
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I hadn't considered the glow plugs, but if the GPCM isn't firing them on the first try, that would explain why it just cranks... something for me to look into. Thanks!


1991 Volkswagen Jetta 1.6TD ECOdiesel -- 423,000 miles
2003 Ford F-350 6.0 -- 131,000 miles
1987 Mercedes-Benz 300SDL -- 307,500 miles

2000 Volkswagen New Beetle TDI (RIP)
1987 Mercedes-Benz 190D 2.5 Turbo (sold)


Helpful Links:
6.0 no-start | 6.0 turbo reconditioning | Test your coolant!

VeeDubTDI is offline  
post #8 of 8 Old 03-02-2010, 08:35 AM
Chapter Director
 
psd_va's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Gloucester, va
Posts: 1,206
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Yea if you find anything let me know I'm still trying to figure it out. But I don't drive my truck much anymore so haven't been able to do any diag on it

03 F350 6.0 SRW 4X4 lariat

481hp 832tq

8" super lift 385/70r16 Toyo MT's
FatBoy traction bars
Durastroke stg1
intake
MBRP 5" straight pipe
Custom tuned by Vivian "Looney Wild Track"
Edge Insight CTS
Zoodad mod
high idle mod
6.4 banjo bolts
Updated fuel pressure regulator (Blue spring mod)
EGR cooler delete
6K 55w HID's
6k 35w fog HID's
B&W turnover ball


psd_va is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome