HPOP and ICP Sensor replaced, now rough idle!!?? - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 02-27-2010, 02:31 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
HPOP and ICP Sensor replaced, now rough idle!!??

Hey Guys,

Got my truck yesterday back from the dealer... It was in for new HPOP and they replaced ICP sensor because it was leaking, and NOW my truck has rough idle.... RPM's are going up and down

its not always, but if it idles for more than few seconds its starts to idle rough, or when i come to a stop and put it in park, it will start with rpm's going up and down.....

Before that I had all 8 injectors replaced including the HFCM (2weeks ago)

I am about to do oil change and see if its going to help, but really its driving me crazy now!!

Any help will be appreciated!

P.S Also i can smell like something is burning when I open my hood and my engine is hot.... not sure if its residual oil and crap from when they serviced HPOP and Injectors, or something is leaking now.... There was no bad smells before

2003 Ford Excursion Limited, 6.0 Powerstroke, 4x4, V&B code springs, bilstein shocks.
Dejo0223 is offline  
post #2 of 4 Old 04-01-2010, 05:20 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Location: Reno,NV
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I replaced the ICP and connector and now have the same problem. It runs fine off idle but at a stand still the idle surges and runs rough. White smoke is visible from the tailpipe only at idle and I also smell a burning or hot smell. I originally thought air could be trapped in the high pressure oil system so I did what the service information recommends and "drove it aggressively for 20mi." Problem is still there. Cylinder 3 contribution code keeps coming back in the memory but does not turn the check engine light on. No misfires stored on that cylinder either... did you end up finding out what the problem was?
johnzee is offline  
post #3 of 4 Old 04-01-2010, 05:36 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 42
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I drove it harder, and replaced oil afterwards. That seems that it took care of the problem. It still has some occassional rough idle

2003 Ford Excursion Limited, 6.0 Powerstroke, 4x4, V&B code springs, bilstein shocks.
Dejo0223 is offline  
post #4 of 4 Old 04-02-2010, 06:32 AM
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: Southeast Michigan
Posts: 779
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: -1 reviews
anytime a 6.0 or 7.3 for that matter has the high pressure oil system opened up ( injectors, hpop, oil rails, standpipes ect.) the engine needs to be driven hard for a good 15-20 miles to clear any air in the system. until this has been done, you will have a choppy idle concern. if after you have ran itt hard for 20 miles, and it still runs choppy than you may have further issues.
fordmasterdieseltech is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome