04 6.0 problems - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-25-2010, 05:52 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
04 6.0 problems

hey guys im hoping some of you can help me out because im completely stumped on whats wrong with my truck. i bought the truck about a week before christmes and right from the beginning it would have problems starting in the morning if i didnt plug it in. but the truck started and ran fine once i plugged it in for an hour or so. about 2 weeks ago i used the truck for a snowmobile trip to new brunswick leaving from ontario. i towed a trailer with 2 sleds in it the whole way there without a problem. while i was there i didnt plug it in the one night and it took and entire day of sitting in a heated shop plugged in to get the truck to start. anyways i left new brunswick that day made it to quebec city and as i was cruising at 100 km/h the truck started to kind of backfire and lose alot of power and i also noticed every time it did it alot of black smoke would come out of the tailpipe i continued to drive but it got worse and worse and about an hour after it started i could only get the truck to do about 20 km/h just enough to baby it off the highway to a rest stop. i had the ficm sent in to get repaired but the tech told me there is nothing wrong with it. i am a mechanic myself but im new to diesel motors and id like to fix the problem myself and not have to take it to a shop to get ripped off. if you guys could give me some advice it would be greatly appreicited sorry for the long story.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-25-2010, 06:15 AM
Unapologetically American


 

Join Date: Oct 2006
Location: Littleton, Colorado
Posts: 19,805
Thanks: 3
Thanked 11 Times in 10 Posts
Feedback Score: 4 reviews
No CEL's? I would say maybe a clogged EGR valve, or a glow plug problem . Heres a free anyway

How many miles are on it? Have you replaced the fuel filters since you bought it? Those can cause some issues, but I'm not sure if they will cause your issues. But the filters should be changed out IMHO
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-25-2010, 06:21 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the check engine light is not on but just before the trip i plugged in a snap-on scanner and 9 codes came up 1 for each injector and 1 for the ficm. it has 122000 kms on it and i replaced the fuel filters just before the trip. the thing that really doesnt make sense is the truck will sit and idle perfectly fine but as soon as you rev it up to anything over 1000 rpm it backfires/chugs almost like a govenor
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-25-2010, 06:44 AM
Unapologetically American


 

Join Date: Oct 2006
Location: Littleton, Colorado
Posts: 19,805
Thanks: 3
Thanked 11 Times in 10 Posts
Feedback Score: 4 reviews
That one is over my head, sorry. Someone will be along to help you out shortly
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-25-2010, 12:23 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2010
Location: Southeast Michigan
Posts: 779
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: -1 reviews
if you had a P0611 ficm performance code and all 8 injector low codes, then its time to repair or replace your ficm, because it is done.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-25-2010, 03:18 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by fordmasterdieseltech View Post
if you had a P0611 ficm performance code and all 8 injector low codes, then its time to repair or replace your ficm, because it is done.
what is the easiest way to test the unit in the truck? ive read a couple articles and tried but i cant get a reading
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 02-25-2010, 04:16 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: Riverside,So-Cal
Posts: 299
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I would absolutely first pull and clean your egr valve. Mine was bad and did the same thing. Smoke and no power all of a sudden. Replaced it and all was good. Should of just cleaned it like I did the second time
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 02-25-2010, 04:46 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i cleaned the egr, replaced glow plugs, glow plug module, and icp today and i still cant get the truck to start. i did test the ficm and it only read 19 volts while cranking by the sounds of it from other posts that means its no good. so i pulled it apart and looked inside and where it shows it needs to be soldered all the connections look good does it still need to be soldered? any help would be greatly appreiceted
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 02-25-2010, 06:44 PM
Unapologetically American


 

Join Date: Oct 2006
Location: Littleton, Colorado
Posts: 19,805
Thanks: 3
Thanked 11 Times in 10 Posts
Feedback Score: 4 reviews
Yeah, I think you're FICM is toast! They are supposed to be pushing like 40 something volts. Someone was selling a few here today, you might try and find that guys post and see if he still has them
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 02-26-2010, 02:13 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
new ficm fixed all my problems. thanks for the advice guys. can anyone tell me where to have a custom tune put into the ficm?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:15 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors