Broke down in Byron GA loss of power and white smoke??? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-17-2009, 06:51 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,181
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 4 reviews
Broke down in Byron GA loss of power and white smoke???

ok, today i was pulling a 25' gooseneck empty to macon ga today. truck ran pretty good, ( programmed to stock) when i got there i picked up a 300lbs pond pipe 20' long. had a SMALL spot by the degas bottle not really enough to worry about. On the way home the trailer seemed to get heavier and heavier and then the truck lost power and began sputtering and POURING white smoke. I made it to a truck stop and call a wrecker. I called Ford and they said, oil cooler, egr/cooler heads etc.... here is my question.... Ford here in Tifton has been real good to me. There is no loss of fluid in the degas bottle, no codes on the SCT or scan guage. cranks up no problem but as soon as you give it gas sputters and white smoke. Could it be the injectors? 94,000 mile with no major problems and this is the first time I have hauled anything. Had a new egr, oil cooler and egr cooler installed about 25,000 miles ago. what do you think?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-17-2009, 07:01 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,181
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 4 reviews
!!!!bump!!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-17-2009, 07:10 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2008
Location: Richardson
Posts: 985
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Black&Gold Send a message via Skype™ to Black&Gold
not too sure. hmm what happens if you ease into the throtle? do you have gauges, what was boost like?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-17-2009, 07:16 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,181
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 4 reviews
boost was around 18-20ish everything was normal. water temp was around 185* trans around 155* map 28ish im at a loss. When i eased into it, it seemed to rev up but then began to sputter and smoke.....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-17-2009, 07:26 PM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Jun 2008
Location: Brampton, Ontario, Canada
Posts: 2,584
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Do you smell fuel or coolant from the smoke?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-17-2009, 07:39 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,181
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 4 reviews
kinda a fuel smell NOT coolant, what does that mean?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-17-2009, 07:47 PM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Jun 2008
Location: Brampton, Ontario, Canada
Posts: 2,584
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by rjwareagle View Post
kinda a fuel smell NOT coolant, what does that mean?
Injector(s).
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-17-2009, 07:50 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,181
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 4 reviews
good so a easy fix!!! what about the spot of coolant on the degas bottle? maybe the truck was under a strain? it really was not much at all......
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-17-2009, 08:07 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,181
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 4 reviews
thanks everyone!!! maybe i can get it back tomorrow....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-18-2009, 12:45 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 1,181
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 4 reviews
well, got the truck back. injectors are good, compression is good, no colant loss, said it was the egr valve???? didnt see that, but she is running good again. i put my sct back on so the egr is now turned off. i guess thats what i get for helping someone out. do i need to still be worried? what kind of maintance should i do to prevent this again?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:09 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors