Low RPM Chugging - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-08-2009, 05:52 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2008
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Low RPM Chugging

I just turned 100k miles on the truck. Its stock and has a brand new turbo on it. When I sit at a stop light for a few mins then want to take off the truck chuggs and blows out black smoke. It will pick back up and run normal but does this once you sit at a stop light for a couple mins. Whats the deal? Thanks for the help.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-08-2009, 08:06 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Moose jaw,saskachewan,canada
Posts: 2,022
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Dirty EGR valve maybe???

here is a bump for you
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 10-18-2009, 06:22 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
In the same boat...

Did you ever find out what was wrong? I have the same symptoms and trying to figure it out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 10-18-2009, 06:51 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,037
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Either the EGR valve or the VGT vanes are stuck w/carbon build up. Just stomp on it every now and then to keep the vanes from sticking.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 10-19-2009, 02:37 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2008
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Victory!

Went out and bought an EGR, figured I'm getting my moneys worth out of the "land yacht" as my friend calls it at 125,000 miles. Pulled the old one out, OMG it looked like a black plug! The top ports were completely clogged; picked everything I could reach out of the manifold and vacuumed out.

Ran like a champ, no hesitation, responsive and no smoke!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:57 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors