2004 6.0 has no low end power - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-05-2006, 10:49 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2006
Location: Zanesville,ohio
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
2004 6.0 has no low end power

Hi everybody,
I have never seen a diesel act like mine is.It has no power at all until about 3000 rpm's and then it comes on like a freight train.When i bought the truck it had been rolled and while i was rebuilding it i would have the move it in and out of the garage once in a while and the only exhaust that was on it was the turbo down pipe so you could really hear the turbo.I think it had a aftermarket exhaust on it and they took it off when they wrecked it.And then one day i started it and no more turbo noise.I have changed the air filter,ebp sensor,vgt valve,and i put on a 4 inch exhaust and i am waiting for my new egr valve i have ordered but i dont think it will help but i know it's not working.I have pulled off the intake tube and the turbo spins nice and free also.Has anyone ever seen this before.Thanks in advance.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-06-2006, 04:53 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ROLLERDRIVER
Hi everybody,
I have never seen a diesel act like mine is.It has no power at all until about 3000 rpm's and then it comes on like a freight train.When i bought the truck it had been rolled and while i was rebuilding it i would have the move it in and out of the garage once in a while and the only exhaust that was on it was the turbo down pipe so you could really hear the turbo.I think it had a aftermarket exhaust on it and they took it off when they wrecked it.And then one day i started it and no more turbo noise.I have changed the air filter,ebp sensor,vgt valve,and i put on a 4 inch exhaust and i am waiting for my new egr valve i have ordered but i dont think it will help but i know it's not working.I have pulled off the intake tube and the turbo spins nice and free also.Has anyone ever seen this before.Thanks in advance.
take the vgt solenoid out of the turbo and try to move the vains with a magnet.....if they are not free, then your turbo may be sticking.....usually from not getting spooled up often enough.....also, does it seem to run smooth cold???.........and do you have any codes???
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-06-2006, 05:47 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2006
Location: Zanesville,ohio
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It's pretty rough when i first start it but calms down in a couple minutes.I was told by someone else that the vanes my be sticking but they didn't no how you went about freeing them up.I dont have any codes for it yet but if this doesn't do the trick i will go get it checked.Thanks for the help.I'll give it a try.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-06-2006, 03:13 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ROLLERDRIVER
It's pretty rough when i first start it but calms down in a couple minutes.I was told by someone else that the vanes my be sticking but they didn't no how you went about freeing them up.I dont have any codes for it yet but if this doesn't do the trick i will go get it checked.Thanks for the help.I'll give it a try.
if its missing, odds are it is one or more injectors failing....you probably have a little smoke, especially cold too.......there is a possibility you have a valve sticking that caused a pushrod to bed also, among a few other things, but 99% of the time a low power/miss cold is injectors. if it actually starts its probably 1-3 bad injectors.....tough to say just typing on here, but the problem is to diag it you need to have WDS or IDS to run a power balance while the motor is cold............Marc
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-06-2006, 03:14 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2006
Location: Zanesville,ohio
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
RUNNING GREAT NOW ,
Worked on the turbo most of the day to try and free up the vains and my egr valve came in also.When i put everything back together it was running the same as it had been but after about 15 min or so it started to come to life.The truck runs better than i could have ever imagined.It may still be freeing up the turbo vains but now when you let off the throttle you can hear a poping noise from the turbo like the tractor pulls (hope it doesnt hurt anything).I also want to thank mschn99 for his advice and i hope i can help some of you sometime.
Thanks again
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-06-2006, 03:18 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ROLLERDRIVER
RUNNING GREAT NOW ,
Worked on the turbo most of the day to try and free up the vains and my egr valve came in also.When i put everything back together it was running the same as it had been but after about 15 min or so it started to come to life.The truck runs better than i could have ever imagined.It may still be freeing up the turbo vains but now when you let off the throttle you can hear a poping noise from the turbo like the tractor pulls (hope it doesnt hurt anything).I also want to thank mschn99 for his advice and i hope i can help some of you sometime.
Thanks again
the popping noise when you let off after a heavy accell is normal for the 6.0, but if it continues running rough on a cold start up, have the injectors checked so she doesnt leave you stranded.... where it seemed to still act up a little cold, sounds to me like only half the problem is fixed.....but congrats on getting that done.......Marc
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-06-2006, 03:22 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2006
Location: Zanesville,ohio
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'll let you no what it sounds like in the morning.Going to get in the 30's tonight.Thanks again
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-07-2006, 04:12 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2006
Location: Zanesville,ohio
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I started the truck this morning and it ran & idled great.When my son went out the door headed for school he told me that it sounded like a jet was in the driveway.Could the egr valve plus the turbo now moving more air be what helped it on startup?. Thanks Pat
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-07-2006, 05:22 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2006
Location: central coast, california
Posts: 0
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ROLLERDRIVER
I started the truck this morning and it ran & idled great.When my son went out the door headed for school he told me that it sounded like a jet was in the driveway.Could the egr valve plus the turbo now moving more air be what helped it on startup?. Thanks Pat
lol, yea, the egr and the turbo could cause that.......its tough with these motors to figure out sometimes how things cause other things......but just about anything is possible with the 6.0
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:48 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors