4x4 not working - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 09-23-2010, 07:31 AM Thread Starter
Member
 
Diverdan's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Corpus Christi Area
Posts: 44
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
4x4 not working

Yesterday was the first time in a couple of months since I had to use my 4x4. I was in some pretty slick mud with the back and needed the front. I turned my switch on the dash, light came on, but the front wheels didn't engage. I am new to the electronic 4x4 switch and have always been a mechanical shift fan. So what can I check so I can get it fixed. Any help would be great. Thanks.
2004 HD edition F-250
Diverdan is offline  
post #2 of 6 Old 09-23-2010, 07:33 AM
duct tape & zip ties

 
bigcountrysg's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Willis, MI
Posts: 10,761
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to bigcountrysg
manually lock the hubs in. You most likely have a vaccuum leak.


Your Actions Today, Decide Your Future Tomorrow

2005 6.0 Crew Cab Long Box Lariat, current truck

2004 6.0 destroyed by contaminated fuel

2002 7.3L burnt
bigcountrysg is offline  
post #3 of 6 Old 09-23-2010, 07:39 AM
Unapologetically American


 
2006PSDSD's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Littleton, Colorado
Posts: 20,007
Thanks: 4
Thanked 27 Times in 26 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 19 Post(s)
Feedback Score: 4 reviews
There is also a solenoid on the pass side wheel well under the hood that actuates the front hubs, that can go bad


2006 F350 SOLD
* KMC XD Monsters wrapped in Hankook ATM's
* 08 style mirrors
* 4" TB exhaust
* SCT X2 with Gearhead, PHP and ID tunes
* Edge Insight CTS
*Full Bulletproof Diesel kit with remote oil cooler
* Blue FPR spring
* 6.4 Banjos
* Repaired FICM by BPD
* Dfuser coolant filter
* Stage1 MTW turbo



New truck has a Cummins and a handshaker
2006PSDSD is offline  
post #4 of 6 Old 09-24-2010, 04:46 PM
Compression Ignition Addict
 
headviking's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Oakville
Posts: 274
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Diverdan View Post
Yesterday was the first time in a couple of months since I had to use my 4x4. I was in some pretty slick mud with the back and needed the front. I turned my switch on the dash, light came on, but the front wheels didn't engage. I am new to the electronic 4x4 switch and have always been a mechanical shift fan. So what can I check so I can get it fixed. Any help would be great. Thanks.
2004 HD edition F-250
Mine is doing the same thing. When I flip the switch the 4x4 light turns on but not front wheels are engaged, But when the switch is flipped the front defrost come on. I have looked at the vac lines and they seem in good shape. I manually turned on the hub locks and then flipped the switch and the fronts engaged. I will be trying, to loosely fit a new set of vac lines and see if that works. If not I will be rebuilding the front hubs. Let me know what turns up at your end and I'll do the same from here.

If your commin, it's over. If your stroken, it's just started.


2007 F250 6.0L PSD Lariat - Dieselsite Coolant Filter - Bilstein Shocks - Blue fuel pressure upgrade spring - Country Duel Steering Stabilizer - Fumoto Oil Drain Valve - HFCM Water Separator Drain Plug Upgrade - ARP studded - Engine Oil (Rotella syth) - Rear Diff. & Front Axle (Royal Purple)
HeadViking
Helpful Links:
6.0 no-start | Check your coolant!
headviking is offline  
post #5 of 6 Old 09-27-2010, 11:28 AM
Powerstroke.org Rookie
 
Just Cuz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Coastline of Texas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had the same problem and had some great troubleshooting support. Check my link below, there is a LOT of info there and some great drawings of the system. Goodluck!


AC controls and 4X4 mode
Just Cuz is offline  
post #6 of 6 Old 09-27-2010, 02:53 PM
Compression Ignition Addict
 
Stroked777's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Scotia, NY
Posts: 180
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
yeah i had the same problem on my ford ranger (same basic setup) itw was a vaccum leak. im not a fan of electronic 4x4 but it beats the hell of gettign out in a snow storm or deep mud to engage them

2008 F350 King Ranch
Intaked-Deleted-Tooned-Cammed
PowerStroke 2.0: UNRATED
Stroked777 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome